Тази година те са три, а всяка една е в размер на 10 000 лева

„Иди, учи и се върни” - младите хора с бакалавърска степен могат да кандидатстват за три стипендии за магистратура в чужбина. Условието обае е, след като я завършат, да се върнат и да работят в България.

Виктория Попова вече е стипендиант на сдружение "Тук-Там". Заминала да учи трудова и организационна психология, но е убедена, че ще се върне.

„Продължавам страшно много да искам да се върна в България и всеки ден намирам все повече причини да го направя. Така че съжалявам Холандия, но любимата ми страна си остава България”, казва Виктория.

Стъпка по-напред е Атанас Събев. След магистратурата в правното училище на Харвард продължава кариерата си в София. Финансовата подготовка започната около две години преди заминаването.

„Стипендията ми покри разходите за здравно осигуряване в Щатите. То дори не е включен в стойността на магистратурата, но е задължително условие да се замине. По българските стандарти е няколко хиляди договора”, разказа Атанас.

Тази година всяка от трите стипендии е в размер на 10 000 лева. Желаещите трябва да имат бакалавър не по-рано от 2013 година, да владеят езика, на който искат да учат, както и да кандидатстват до 8 юни.

Ако стипендиантите все пак решат да останат в чужбина след образованието си, ще трябва да върнат парите. Средствата за стипендии се събират с дарения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.