Инвеститорите подчертават, че подчертават, че няма опасност за населението и околната среда

Напрежение в добричко. Административният съд заседава под обсада. Местни протестираха, докато магистратите гледаха жалба на инвеститори, искащи да добиват газ. В началото на годината местните жители излязоха на протест срещу проучвателните сондажи. Какво реши в крайна сметка съдът?

Нов протест във Варна срещу добива на газ в Добруджа

„НЕ на добива на газ!” С този призив, за пореден път излязоха на улицата жители на Добрич и съседни населени места. Пред Административния съд местните поискаха да са страна по случая, но молбата им беше отхвърлена.

„Ще обжалваме. Отказаха ни да ни конституират. Определиха акта като индивидуален. Ние, имаме право да обжалваме във Върховен административен съд този отказ”, заяви Екатерина Димова от протестиращите.

Русия: Готови сме да разгледаме газови проекти с България при гаранции от София и Брюксел

През цялото време искаме да покажат една такава картинка, на която да видим този слой, как ще се промени. Трябва да има чертеж и под микроскоп да се види как изглежда скалата от взетите проби”, заяви Ваня Казакова, друг представител на демонстрантите.

От своя страна, инвеститорите успокояват местното неселение, че добиването на газ не е опасно.

„Някой очевидно създава доста сериозни страхове в местното население. Започват едни подписки, притеснени от тези подписки всички държавни органи обръщат мнението си на 180 градуса. Това е причината да стигнем в съдебна зала, за да защити Русгеоком права, които има по закон. Ние смятаме, че това инвестиционно предложение, добива на газ, не създава, каквито и да е било рискове за хората там”, каза адвокатът на Русгеоком Йордан Йорданов.

Путин: След няколко дни ще приемем премиера на България

Добивът на газ в добричко бе спрян още в началото на година с решение на варненската екоинспекция.

„Базираме се на становище и на басейновите дирекции РЗИ, на ВиК, които показват потенциален риск. И от тази гледна точка районната инспекция във Варна е дала отрицателно становище, то беше обжалвано пред мен. Аз съм потвърдил решението на районната инспекция”, заяви министър Нено Димов.

Дали ще се стигне до нова процедура за добив на газ в добричко, ще стане ясно на 18 септември, когато е насрочено ново заседание на Административен съд – Варна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.