"Голяма част от децата, които днес се обучават, ще учат за професии, които утре няма да ги има", смята Красимир Вълчев

„В системата на образованието разчитаме най-много на учителите. Заявихме намерението си да инвестираме в тях, да променим така правилата на финансиране, че всички училища да имат по-добри възможности за осигуряване на качествен образователен процес. Казахме колко важни са детските градини и професионалното образование. Много са задачите, които са на дневен ред пред нас и по които трябва да работим”, заяви пред NOVA просветният министър Красимир Вълчев.

НА 24 МАЙ: Празнични шествия из цялата страна (ВИДЕО)

По думите му е необходимо допълнително обучение на учителите, нови подходи на преподаване. Но най-вече са нужни добри и мотивирани учители.

„Важни са новите компетентности – креативност, предприемачество, дигитални компетентности. Голяма част от децата, които днес се обучават, ще работят професии, които днес ги има, или пък ще учат за професии, които утре няма да ги има. Затова е важно образователните системи да направят децата адаптивни към новата социална и икономическа реалност. Важно е да има и дейности по интереси. Да имат достъп до всякаква информация, включително и чрез електронни устройства”, на мнение е Вълчев.  

ПРИЗВАНИЕ УЧИТЕЛ: Цял клас последва учителката си по математика

„Ангажиментът ни за увеличение на учителските заплати е сериозен. Двойно увеличение е много голяма крачка от гледна точка на бюджета. Увеличението на възнагражденията е задължително условие за подобряване статуса на учителите. Няма как да има добри резултати, ако като общество не ги уважаваме и не им даваме това, което заслужават”, каза още просветният министър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.