Училищата вече предават и записите от камерите

При строги мерки за сигурност оценяването на матурите вече започна.

Около 1000 души в следващите седмици ще проверят писмените работи.

Засиленият контрол по време на матурите става още по-строг по време на тяхната проверка.

„Всички писмени работи се носят от цялата страна засекретени в комисията”, заяви Александър Трингов, държавен експерт по български език.

Във всеки един комплект са запечатани трите модула от матурата по български език и плик с името на ученика. Специална комисия трябва отново да засекрети и разсекрети матурата на всеки един ученик.

„Те разрязват големия плик, изваждат другите два плика и окомплектоват цялата писмена работа на ученика”, обясни Трингов.

След това пликът с името на ученика се изважда и само писмената работа се сканира. С това започва и проверката на матурата, която остава анонимна за оценителите.  Тестовите въпроси със затворени отговори се проверяват с шаблон. За другите проверката е по-строга.

„Въпросите с отворени отговори минават през двама оценители. Крайната оценка е средно аритметично и от двамата оценители”, обясни Трингов.

Ако има разминаваме между първия и втория оценител – трети, супер оценител проверява също матурата и пише оценката, която според него е по-правилна.

Учителите проверяват между 30 и 60 писмени работи на ден.

От мерки за сигурност по време на проверката също се пазят в тайна кои са оценителите. 

Всички отличителни знаци на писмените работи също са напълно забранени. Ако такъв има, казусът се обсъжда и работата може да се анулира.

За повече сигурност училищата вече предават и записите от камерите, направени по време на матурите.

Оценяването на матурите ще бъде от 8-ми юни, а резултатите ще бъдат обявявани до 13-ти юни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.