Интрига в навечерието на форума, който ще се проведе в Канада

Интрига в навечерието на срещата на Г-7 в Канада. Доналд Тръмп заяви, че мястото на  Русия е в групата на най-развитите държави.

Американският президент ще отиде последен и ще си тръгне пръв. И дори няма да стои на обсъждането на всички теми, като ще игнорира климатичните промени и равенството между половете.

Медии пишат, че това е показателно за обтегнатите отношения в клуба на богатите държави.

СРЕЩА НА Г-7 В КАНАДА: Обсъждат търговията и икономическия растеж

Форматът Г-7 тази година по всичко личи ще бъде 6-ма срещу един в лицето на американския президент Доналд Тръмп, който ще пристигне последен и ще си тръгне пръв от град Ла Малбе в Квебек. В навечерието на срещата лидерите на Франция и Канада влязоха в директен словесен сблъсък с американския президент заради наложените мита за алуминий и стомана. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не може световни лидери да идват на власт и просто да отменят сключени вече споразумения.

„Никой сред нас не е вечен. Нашите държави, нашите ангажименти са по-големи от нас. Нека да си го кажем, никой от нас, веднъж избран, не може да казва, че изчезват поетите вече отговорности. Последователността в политиките на една държава с в сърцето на международното законодателство”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Макрон допълни, че ако Тръмп желае да остане в изолация, останалите 6 държави от Г-7 ще подпишат, ако е необходимо тяхно отделно споразумение. Американският президент отговори веднага в Туитър и написа „Свалете вашите мита и бариери, в противен случай ще отговорим подобаващо”.

Стотици демонстранти протестираха срещу форума на Г-7. Те призоваха лидерите да се фокусират върху климатичните промени и да спрат да обслужват финансовите кръгове по света.

Протестиращите едва ли ще попречат на двудневния форум. 10 хиляди полицаи и военни се грижат те да стоят на разстояние от Маноа Ришельо – луксозен курорт с впечатляващи гледки към реката Сейнт Лоурънс.

Повече гледайте във видеата

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.