Тръмп наложи мита, Европа отвръща с остър тон

Европа отвръща на удара. От петък ЕС налага мита върху редица американски стоки. Поводът е ударът на Доналд Тръмп срещу стоманата и алуминия от Стария континент.

Задава ли се търговска война и кой ще пострада от нея?

„Око за око, зъб за зъб” - поговорката важи с пълна сила.

Какво направиха едните и какво другите?

САЩ въведоха мита – 25% за стоманата и 10% за алуминия.

Сега Европа отговаря и то с доста остър тон. Ударите са насочени основно към потребителската кошница. Въвеждат се мита средно около 25%. При част от продуктите обаче процентът достига до 50%.

Мита се налагат на редица продукти: портокалов сок, уиски, ориз, боб, царевица, цигари, гримове, дрехи и много други.

Общата стойност на наложените мита е близо 3 милиарда евро.

ОТВЕТНА МЯРКА: Американските стоки в Европа поскъпват

Спорът започна с един подпис. И със специална химикалка.

„Химикалката на Белия Дом. Това е официалният пишещ инструмент, като той е произведен специално за него”, коментира Радослав Атанасов, вносител на луксозни пишещи инструменти.

Избран е лично от президента Тръмп, има дори и вграден подпис. Производството е американско. Изработката уникална за всеки президент.  Компанията прави и копие, което стига до търговската мрежа, дори в България. У нас, вносител на президентските химикалки е Радослав Атанасов. От петък обаче ще трябва да се облагат с мита.

„Годишните ни покупки, годишно възлизат на 80 000 евро, дори и 10 % оскъпяване на стоката, няма да е никак малко за нас, на годишна база”, обяснява Атанасов.

Очаква се още скок в цената на Бърбъна, храната и дрехите от Съединените щати. В същото време Америка отчита драстично поскъпване на стоманата.

„Това, което се случва, е много незадоволително”, заяви Уилбър Рос, министър на търговията, САЩ.

ЕС оспорва вносните мита на САЩ в Световната търговска организация

„Все още не е, но може да ескалира до пълна търговска война”, заяви Сесилия Малмстрьом, европейски комисар по търговията.

Опасенията са, че това ще е лошо за целия свят.

„Това е притеснително за световната икономика. Ще се отрази много бързо върху капиталовите пазари. Притеснението е колко още Тръмп ще вдигне залога”, коментира Цветослав Цачев, финансов анализатор.

„Къде отиде това свободно движение на стоки, товари, хора, капитали? Тези, които са по-запалени по футбола, санкциите са стигнали дотам, че „Найк” не са дали обувки на футболистите на Иран. Бива, бива санкции, ама ходили в Москва да си купуват обувки”, коментира премиерът Бойко Борисов.

А конфликтът се разраства и от факта, че Турция също наложи вносни мита на над 20 американски продукта – от автомобили до кремове.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.