Няма признаци за финансова криза в следващите 2-3 години, заяви банкерът

„Влизането в Еврозоната е печат за качество на българската икономика, държавата и нейните граждани”. Това коментира в ефира на NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му влизането в Еврозоната ще потиска растежа на лихвите, но има много други фактори, които ще работят в обратна насока.

Хампарцумян коментира още, че няма признаци за финансова криза в следващите 2-3 години.

РЕКОРД: Безработицата у нас - най-ниска от 2008 година насам

„Другата добра новина е, че обикновено докато стигнат тези неща до България, минава малко повече време, отколкото в по-динамичните и развити икономики ”, заяви банкерът.

Хампарцумян коментира и новините от Гърция, че страната излиза от финансовата спасителна програма.

ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: Край на спасителната програма за Гърция

„Това, което се случи в Гърция за 10 години, ние го преживяхме в много по-остър вариант между 1997 – до 2000. Излязохме от кризата изключително бързо, но с цената на доста лишения”, заяви банкерът.

„Ако се сравняваме със собственото си минало, сме постигнали много. Но ние се сравняваме с останалия свят, а там има много какво да се желае”, заяви Хампарцумян.

Що се отнася до предложението да се приеме закон за личния фалит, за който настоява омбудсманът Мая Манолова, банкерът заяви, че не може да разбере мотивите за това.

Трети сме по ръст на заплати в ЕС и в Еврозоната

„Има европейска директива, която се готви по въпроса. В България и в момента хора, които не могат да плащат, са защитени от държавата”, заяви банкерът.

„Такъв закон не може да бъде едностранчив. Трябва да има от друга страна железен кредитен регистър. Не забравяйте, че в България злоупотребата с права е национален спорт. Ако създадем условията на частните лица да правят това, което се прави във фирмения свят – прехвърляне на фирми, имущество, изпразване на фирми. Мислите, че това няма да се случи, ако законът е направен от ден за пладне?”, попита Хампарцумян.  

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.