Обученията започнаха на 23 юни и ще се провеждат пет поредни седмици

Съвместна лятна обучителна програма по социално предприемачество започват неправителствените организации Reach for Change България и “Заедно в час”. Програмата е предназначена за възпитаниците на "Заедно в час", които имат интерес в сферата на социалното предприемачество, и цели да развие допълнително знанията, уменията и капацитета на участниците да реализират своите идеи като успешни бизнеси със социална кауза.

Първото обучение от програмата се проведе в събота, 23 юни, като на него присъстваха 15 души. Те се запознаха с дефинициите и същността на социалното предприемачество през различни примери и споделен опит от лекторите Юрий Вълковски – изпълнителен директор на фондация Reach for Change България и Христина Попова - Програмен мениджър на фондацията. Обучението ще продължи още пет седмици, като включва различни модули, които обхващат основните теми, свързани с развитието на успешни проекти от сферата на социалното предприемачество. Сред тях са развиване на концепция, бизнес моделиране и набиране на средства.

Обучителната програма е разработена на база на опита на Reach for Change България, които всяка година подкрепят едни от най-успешните български проекти в сферата на социалното предприемачество чрез конкурса ПРОМЯНАТА, организиран в партньорство с Нова Броудкастинг Груп. Проекти на възпитаници на програма “Заедно в час” са сред достигалите до финалните етапи на конкурса: победител в първото издание на ПРОМЯНАТА през 2014 г. е "Враца Софтуер Общество" на Емилиян Кадийски, а сред подкрепените в Акселератора на ПРОМЯНАТА са "Игрици.бг" на Станимира Христова, "Училищни чудеса" на Александра Иванова и Йоана Савова, "Лятна Старт Академия" на Милена Димитрова, Елица Генева и Десислава Стоянова.

Лятната обучителната програма е продължение и надграждане на дългогодишното партньорство между "Заедно в час" и Reach for Change.

Основна цел на "Заедно в час" е да подкрепи силно мотивирани и способни хора да работят за успеха на всяко дете в България - първо като станат учители за две години на учениците с най-голяма нужда от подкрепа, а след това да продължат да работят за осигуряване качествено образование на всяко дете през различни професионални пътища. Това включва и развитие в сферата на социалното предприемачество, като вече има редица успешни примери в тази посока на възпитаници на програма "Заедно в час".

“Опитът в училище помага на участниците да се запознаят с предизвикателствата в реална среда и да генерират идеи за тяхното решение”, споделя Екатерина Янкова, ръководител "Обучения и алумни" в "Заедно в час". И добавя, че през съвместното обучение с Reach for Change България "Заедно в час" иска да подкрепи участниците в програмата си с практически знания как да превърнат идеите си в успешни и устойчиви проекти с положителен ефект върху учениците и общностите, в които те живеят.

"Създаването на съвместна обучителна програма със "Заедно в час" е чудесна възможност да споделим опита и методологията си с по-широк кръг от стартиращи социални предприемачи в областта на образованието. Вярваме, че работата с участниците в програмата ще доведе до позитивна промяна за децата в България", разказа Христина Попова, Програмен мениджър на Reach for Change България.

За "Заедно в час"

"Заедно в час" е неправителствена организация, която работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. Организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи учители, възпитаници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете. Мнозинството от възпитаниците на програмата остават активно ангажирани в сферата на образованието, като се развиват в различни кариерни пътеки - училищно лидерство, социално предприемачество, публични политики и др. "Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

За Reach for Chang България

Reach for Change e международна фондация, която има представителство в още 16 държави от Европа, Азия и Африка. Мисията на фондацията е да открие изключителни социални предприемачи и да им помогне да развият иновации, които да подобряват живота на децата и младежите в голям мащаб. В България Reach for Change оперира от 2014 г., когато започва да организира в партньорство с Нова Броудкастинг Груп ежегодния конкурс за социални предприемачи ПРОМЯНАТА. Селектираните в конкурса социални предприемачи стават част от Инкубатора на ПРОМЯНАТА за период от поне една година, където получават подкрепа под формата на първоначално финансиране, обучения и консултации за стратегическо планиране, бизнес менторство, медийна подкрепа и достъп до мрежа от социални предприемачи в България и чужбина. За четирите години от началото на инициативата подкрепените в ПРОМЯНАТА социални предприемачи са помогнали на почти 36 000 деца и младежи от над 120 населени места в България. Reach for Change България организира ежегодно и Академия за социални предприемачи от 2016 година насам. Академията е платена интензивна обучителна програма, която предлага практически знания, инструменти и контакти за хора, които искат да стартират свой собствен социален бизнес.