Благодарение на тези шест месеца България вече има много по-видимо място в Европа, заяви тя

„Краят на председателството е време за равносметка, за поуки от грешките, ако сме направили такива, но и да се опитаме да задържим темпото и амбициите, които показахме, да се възползваме от факта, че благодарение на тези шест месеца България вече има много по-видимо място в Европа“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работа Екатерина Захариева на конференцията „Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка“, организирана от фондация „Фридрих Еберт“ в София, съобщиха от МВнР.

Юнкер: Беше удоволствие да работя с българите

Министър Захариева подчерта, че още в момента на поемане на Председателството България е трябвало да се справя с редица предизвикателства и кризи, с някои от които Европейският съюз се сблъсква за пръв път в историята си, като новите трансатлантически отношения с традиционните партньори ЕС и САЩ, Брекзит, процедурата срещу Полша по отношение на върховенството на закона, очакванията за разрешаването на проблема с миграцията, създаването на общи проекти в областта на сигурността и общ фонд за отбрана.

Борисов пред ЕП: Показали сме, че сме лоялен партньор (ВИДЕО)

„По време на Председателството България постави теми, важни както за българските, така и за всички европейски граждани – заяви Захариева. – България успя да направи един свой национален приоритет в общоевропейски. Ако в началото на мандата на тази Комисия, председателят Юнкер каза, че разширяването не е приоритет, то три години по-късно имаме дългосрочна и всеобхватна стратегия за страните от Западните Балкани, с ясен времеви хоризонт и ясни приоритети за финансиране. Тази стратегия беше приветствана в София и одобрена от всички външни министри на ЕС на първата среща с лидерите от Западните Балкани за последните 15 години. Бе поет ясен политически и финансов ангажимент в редица сфери на действие – в областта на свързаността, сигурността, младите хора, дигитализацията и др.“

НА ЖИВО: Борисов пред Европарламента в Страсбург

Министър Захариева подчерта, че за първи път от 2015 г. Съвет „Общи въпроси“ е успял да постигне единодушие и да одобри заключения по разширяването с ясна перспектива за започване на преговори с Република Македония и Република Албания и допълни, че по време на Българското председателство са били отворени още две преговорни глави със Сърбия, една – с Черна гора, а въпреки трудностите диалогът между Белград и Прищина не е спрял.

КРАЙ НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Борисов предаде щафетата на Австрия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първият ни дипломат подчерта и ролята, която България е изиграла с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония, способствал за позитивното развитие на процеса за помиряване в целия регион. В изказването си Захариева акцентира и върху темата за миграцията, подчертавайки, че ако не се намери общоевропейско решение за проблема, той ще продължи да бъде основният въпрос на разделение в Европа. Тя изтъкна факта, че на последния Европейски Съвет темата за незаконната миграция и общата солидарност е намерила своето обединение, а българските предложения по въпроса - затварянето на външните граници и обща солидарност по опазването им, създаването на изнесени центрове, за хората, бягащи от войната и др., са намерили своето отражение. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.