Предаването ще отведе отново зрителите в скалния параклис на Света Петка в Трън днес от 18.00 ч. по NOVA

В "Ничия земя" тази събота по NOVA Даниела Тренчева припомня за едно място, до което някои стигат случайно, други нарочно, а трети не стигат. Скалният параклис "Света Петка" в Трън е място, на което хората вярват, че могат да вземат от сълзите й и те лекуват. Вестта за чудото със сълзите на Света Петка се носи като най-свещения лек. Хората вярват, че водата по скалите, когато я има – помага. Знаците в няколкото метра площ са много, но те зависят от тези, които могат да ги намерят или са дошли да ги търсят. Хората тук казват, че ако заснемеш, дори с телефон каквото и да е от параклиса или навън - после на снимката виждаш друго - това, което трябва да ти се яви.

"Мястото съществува като праисторическо скално светилище, след това го смятат просто за свещено кътче, после го наричат параклис, след това за кратко е разграбен терен, то приютява животни, а сега е мястото... Мястото за хора. Вярват, че водата е изцеление, желанията се сбъдват и според народните предания там се лекуват тела и души. Тук изцеленията са много, изкупленията също. Това е една история, всъщност много истории с един поврат", разказва Даниела Тренчева.

Според момичето, което го стопанисва, там често идват хора, които се молят да се случват лоши неща на другите. Затова и тя посреща с молба: “Пожелайте си само нещо хубаво!” Не знаех защо го казва, дори се изненадах... Как да се молиш за нещо лошо, но нейде. Това правели... Молби за лошо. Е - викам си - какъв народ сме бе. Даже от скалите да искаш лошотия. Ми че може би и от това и плачат. Ама плачат лековито. Даже скалите плачат лековито, а хората да не могат... Той камъкът и студен да е, и на векове да е – пак душа носи, а хората какво носят. Идете, ама не с лошо, че и камъните плачат... Лекуват, ама плачат”. Това споделя Даниела Тренчева за историята, която ще разкаже.

Не пропускайте "Ничия земя" днес от 18.00 ч. по NOVA.