Зоната е с площта на Шотландия и непрестанно увеличава размерите си

Мъртвата зона без кислород в Арабско море тревожи много учени, които смятат, че тя е свързана с климатичните промени. 

Ученият Зухаир Лашкар разработва компютърен модел на климатичните условия в Оманския залив в Нюйоркския университет в Абу Даби. Движещи се цветни изображения показват температурните промени, морското ниво и концентрацията на кислород, предава БТА.

10 от най-красивите естествени басейна на света (ГАЛЕРИЯ)

"Мъртвата зона в Арабско море е най-голямата в света - увери Лашкар. Започва на дълбочина около 100 метра и достига до дълбочина 1500 метра, като почти цялото количество вода е напълно лишено от кислород."

Лашкар, както и много други учени смятат, че климатичното затопляне води до разширяване на мъртвата зона.

Отбелязваме Световния ден на околната среда

Това създава проблеми на екосистемите, риболовната индустрия и туризма. Мъртвите зони са естествен феномен, но тази мъртва зона, чиито граници се простират от Ормузкия проток до Аденския залив и на изток до индийския бряг, е увеличила размерите си от 90-те години на миналия век.

Екоминистерството с идеи срещу мръсния въздух

Изследвания през 1996 г. показаха малка концентрация на кислород. Новите изследвания през 2015 г. и 2016 г. разкриха, че концентрацията му е още по-малка. За разлика от 90-те години на миналия век, когато най-ниската концентрация на кислорода бе в центъра на мъртвата зона, сега е навсякъде в нея, отбелязаха учените.

Стажант-редактор: Мариела Иванова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.