Около 2,4 млн. лв. са щетите по публичната инфраструктура в общината

Бедственото положение в Мизия остава до 10 август. Мярката е превантивна, но се налага заради огромните щети, които е нанесла водата миналата седмица. Машините и хората работят, за да може градът да влезе в нормален ритъм. Статистиката е стряскаща - 732 домакинства са засегнати от наводнението преди седмица.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Работата по възстановяването инспектира и регионалният министър Николай Нанков. Новата сметка показва, че ремонтът на разрушените от водата улици в Мизия ще струва 2,4 милиона лева.

"За една седмица ситуацията в Мизия е преодоляна, почистени са улиците и започна тяхното асфалтиране", каза Нанков.

Хората в Мизия се борят с щетите от бедствието (ОБЗОР)

Дъждовният канал вече е закрит и предстои рехабилитация на канализацията за дъждовна вода със средства от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Николай Нанков обясни, че от другата седмица Министерството на икономиката започва работа по решаване на проблема с язовирите в Община Борован. Предстои тяхното ремонтиране с държавния финансов ресурс, който получи икономическото ведомство. Целта е да се реши дългосрочно проблемът с язовирите по цялото поречие на река Скът, по протежение на общините Борован, Хайредин, Мизия и Оряхово.

СЛЕД БЕДСТВИЕТО: Жителите на Мизия в борба с калта и тинята

На язовир „Рогозен” продължават аварийно-възстановителните дейности. По уверение на кмета на Хайредин вече са започнали дейности по възлагане ремонта и на язовир „Бързия”.

„Вършим си работата в максимално бързи срокове и с необходимото качество, за да осигурим нормалния живот на хората тук и резултатът се вижда - Мизия вече се връща към нормалния житейски ритъм“, каза министър Нанков.  

СЛЕД ПОРОИТЕ: Държавата ще помага за аварийните ремонти (ВИДЕО+СНИМКИ)

След пълното почистване на улици и къщи от калта, Община Мизия обеща да дезинфекцират.

За да се намали рискът от подобни наводнения като това в Мизия, са отпуснати 147 000 лева за почистване на речните корита извън населените места в региона, включително и това на река Скът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.