Критиците му твърдят, че то беше използвано за арести на опоненти, за сплашване на медии и дисиденти

Отмениха извънредното положение в Турция, въведено преди 2 години след опита за преврат. При него бяха убити 250 души. Ранените бяха 1 400.  Отмяната на извънредното положение беше едно от предизборните обещания на Ердоган.

Критиците му твърдят, че то беше използвано за арести на опоненти, за сплашване на медии и дисиденти.

Турция отбелязва две години от опита за преврат

Седем пъти беше удължавано извънредното положение от 2016-та насам и то на фона на ожесточени критики от опозицията в страната. Равносметката след две години е:

 Издадени бяха 35 извънредни указа, които измениха действието на над 100 закона. Уволнени бяха 130 хиляди държавни служители, академици и учители. Над 200 медии и 1 500 неправителствени организация фондации и асоциации бяха закрити.

Радев към Ердоган: Турция е важен съсед, партньор и съюзник на България

Според турското правосъдно министерство са открити 100 хиляди разследвания, от тях 48 хиляди са стигнали до съда. Това са данните към 10 юли тази година. Броят на арестуваните предполагаеми членове на организацията ФЕТО, която според турските власти е организатор на преврата, е над 20 хиляди. Повдигнати са обвинения на близо 13 400 - сред тях съдии и прокурори, войници, служители на реда и учители. Според неправителствени организации над 50 000 души са в ареста, сред тях 180 журналисти. Въпросът е сега след вдигането на извънредното положение ще се промени ли нещо.

Депутатът от Републиканската партия Айтуг Атъджъ си обръсна брадата днес. След близо 2 години.

„Борих се срещу извънредното положение с всеки косъм от брадата си и ето до къде стигнахме днес”, казва той.

Турция замръзна при вида на тези кадри в горещата юлска нощ на 2016-та година. В нощта на 19-ти срещу 20-ти юли беше въведено първото тримесечно извънредно положение. Ердоган обеща да го отмени  веднага, след като спечели изборите.

Турция отменя извънредното положение

„В хода на извънредното положение стана ясно, че това е целта просто - да се преобразува републиканска Турция и тя да стане в такъв вид, в който ще я опознаваме от ден на ден”, заяви главният редактор на в-к „Седмичен обзор”, Мехмед Юмер.

Обещанието е изпълнено, но днес турският парламент разглежда нов антитерористичен закон, който включва голяма част от мерките от извънредното положение. Хората могат да бъдат задържани за срок до 12 дни без да им бъде повдигано обвинение, валиите имат увеличени правомощия и могат да забраняват пътуването в техните общини, запазва се и правото за забрана на публични събирания. За турските власти отмяната на извънредното положение не означава, че е преборена заплахата от ФЕТО.

„Това означава, че се въвежда една полицейска власт, която ще преследва гражданите. Мнозина заговориха не за отмяна, а за трайно утвърждаване на това положение, с което турския народ вече свикна в продължение на 2 години”, обяснява Юмер.

КРИЗА В ТУРЦИЯ: Изказванията на Ердоган свалиха курса на лирата

"Както знаете извънредното положение е прекратено и за да се избегнат пропуски в борбата срещу тероризма и ФЕТО, въвеждаме някои нови регулации”, заяви председателят на Меджлиса Бинали Йълдъръм.

Антитерористичното законодателство беше една от основните критики на Европейската комисия срещу въвеждане на безвизов режим в Турция. Подобен ход от страна на Брюксел не се очаква, но ще бъде изплатен следващия транш от 3 милиарда евро по споразумението за мигрантите.

„Европа няма смисъл от дестабилизирана Турция. За нея е важно особено сирийските бежанци да бъдат задържани в турска територия, Ердоган много добре знае този факт”, каза Юмер.

След опита за преврат турската лира загуби над една трета от стойността си спрямо долара, инфлацията е двуцифрена, а инвеститорите се оттеглиха. Дали това сега ще се промени - предстои да видим.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.