Арабското малцинство в страната окачестви закона като расистки и близък до апартейда

Европейският съюз изрази днес безпокойство по повод приетия в израелския Кнесет закон, според който само евреите имат правото на самоопределение, като заяви, че това ще усложни създаването на палестинска държава съвместно с Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Георг Георгиев: Не бива да показваме милост пред лицето на тероризма

След месеци на политически спорове Израел прие по-рано днес спорния закон за "националната държава". Арабското малцинство в страната окачестви закона като расистки и близък до апартейда. 

Нетаняху: Българи са лягали по релсите, за да не се депортират евреи (ВИДЕО)

"Ние сме обезпокоени, изразяваме това безпокойство и ще продължим да работим с израелските власти в този контекст", каза Мая Кочиянчич, говорителка на върховния представител на ЕС по външните отношения. По думите й ЕС винаги е заемал много ясна позиция относно решението за две държави в израелско-палестинския конфликт и затова "всяка стъпка, която допълнително би усложнила или осуетила това решение да стане действителност, трябва да бъде избягвана". Законът предопределя, че "Израел е историческата родина на евреите и те имат изключителното право за национално самоопределение", добави Кочиянчич. 

Борисов: Израел е приятел, на който можем да разчитаме (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ройтерс отбеляза, че приетият закон на практика лишава арабския език от статута му на втори официален език наравно с иврит и му отрежда "специален статут" и правото да продължи да бъде използван в израелските институции. Израелските араби наброяват около 1,8 милиона, около 20 на сто от 9-милионното население на държавата, припомни Ройтерс. На въпрос дали спорният закон би бил спънка пред израелско-палестинския мирен процес Кочиянчич отговори, че той "със сигурност може да усложни допълнително" пътя към решението за две държави, допълни ДПА. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.