Някои самолети не са излетели, а други са били принудени да кацнат.

Белгия затвори въздушното си пространство заради компютърен проблем, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на съобщение на органа за контрол на въздушния трафик на страната Белгаконтрол.

Прокуратурата се заема със случая с излетелия без проверка самолет

Самолети не могат да прелитат над Белгия от малко след 16 ч. местно време (14 ч. по Гринуич). "Някои самолети остават на земята, а други са били принудени да се приземят", казва Ален Ниебс, говорител на Белгаконтрол, цитиран от БТА.

Белгийското въздушно пространство постепенно започна да се отваря за полети след отстраняването на компютърния бъг, който наложи затварянето му около 17 ч. българско време, съобщи службата за контрол на въздушния трафик Белгоконтрол, цитирана от Франс прес.

"Боинг" прави два нови самолета за американския президент

"Полетите постепенно се възобновяват", съобщи говорител на Белгоконтрол. Очаква се пълната нормализация на трафика да настъпи около 21 ч. българско време.

Белгийското въздушно пространство бе временно затворено заради проблем със зареждане на данните за полетите, който бе определен като "изключително рядко събитие".

Засегнати бяха шест белгийски летища и всички самолети, преминаващи над Белгия на височина до 8000 метра, което отговаря на зоната под управлението на Белгоконтрол.
Някои самолети не са излетели, а други са били принудени да кацнат.

Самолет излетя от Летище София без проверка

Над 8000 метра височина самолетите са били контролирани от друг център в холандския град Маастрихт.

"Това означава, че например самолет, който изпълнява полет от Дания до Испания, не е засегнат, защото лети на по-голяма височина", обясни говорителят на Белгоконтрол.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.