От седмици те са на палатков лагер пред парламента

Майките и хората с увреждания заедно пред парламента, но разделени. Две паралелни демонстрации се проведоха в последния работен ден на депутатите.

СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

След като издигнаха своя палатка на крачки от протестиращите майки, хората с увреждания от противниковия лагер също показаха недоволството си.

Това не е протест и това в никакъв случай не е провокация”, заяви Антоанета Витева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

„Тук някъде да виждате гроб, черни балони?”, попита Здравка Златева. 

Снимка: Олег Попов, NOVA

Демонстрацията им била зов за справедлива реформа, а не контрапротест.

„Един закон, който разделя хората - едни хора с увреждания срещу други”, на мнение е Светослав Чернев от Националната организация „Малки български хора”.

Не така обаче мисли другата страна.

„Разбирам, че ги е страх да не им вземем субсидиите, но няма да ги вземем ние и идеята е да се разпределят правилно. Те са срещу нас, не ние срещу тях”, на мнение е Ирена.

Омбудсманът Мая Манолова влезе в ролята на арбитър

На метри един от друг, но разделени, недоволните поискаха промяна. Еднакви правила за хората с увреждания, независимо от тяхната възраст и вид на увреждането поискаха и протестиращи в Русе, които се обявиха срещу проектозакона на Мая Манолова. А омбудсманът има свое обяснение за обтегнатите отношения.

„Изпитаното средство на властта да действа на принципа „разделяй и владей”. Да се възползваш от нещастието на хората и да ги настроиш едни срещу други наистина е много низко. И дано не успеят”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

А за да не бъдат забравени от депутатите след края на парламентарния сезон, протестиращите майки решиха да им подарят снимките на техните деца. Заради кордона обаче, се наложи майките да гонят депутатите. Освен със снимки, те ги посрещаха и с плажни аксесоари като символ на започващата ваканция.

Разговорите за социалната реформа продължават в понеделник.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.