Досега те полагаха изпити по материал само от последната година

Промени в изпитите след 7 клас. Това предвижда Министерството на образованието и то още от есента.

Седмокласниците ги очаква повече учене за изпитите.

От тази учебна в изпитите им по български и математика вече ще се включва материал не само от 7-ми, но и от и и 6-и клас. Единствено по литература изпитът ще бъде само на произведенията, изучавани в седми клас.

Догодина обаче сегашните шестокласници ще трябва да се подготвят върху творби за шести и за седми клас.

А след 3 години учениците, които сега ще са 5-ти клас, вече ще полагат изпит върху  материала за целия прогимназиален етап.

График на ваканциите и изпитите през новата учебна година

Седмокласниците, които тази есен ще влязат в класните стаи, са първите, които са учили по съвсем нови програми. И това изисква в изпитите им след 7-ми клас да бъде включено ново съдържание. 

„Ще се оценяват компетентности, придобити в целия курс на обучение до момента”, заяви Александър Трингов, експерт от МОН.

Родители вече скочиха срещу тези промени. Дъщерята на Теменуга сега ще бъде в шести клас. Това означава, че догодина за нея изпитът ще включва творби и за 6-и, и за 7-и клас.

Вълчев: Човешка грешка е причинила сгрешеното класиране след 7 клас

„На тях сега им е твърде много материалът, който те наизустяват. И тези теми, които те развиват, са фалш и 2 седмици след изпита вече не ги помнят”, коментира Теменуга Белева.

Така за нея вариантът остава само един.

„Ако това го приемат, ще трябва да почнат уроците още от 6-и клас и така ще започна да плащам още една година на частни уроци”, обяснява Белева.

В изпита по български и литература ще има още промени.

СКАНДАЛ С КЛАСИРАНЕТО СЛЕД 7 КЛАС: Свалиха резултатите от сайта

„В задачата за преобразуване на пряка реч да се залага и трансформиране на глаголното време”, обяснява Трингов.  

Броят на въпросите по български език ще се запази същият – 25, както и преразказ на непознат текст. 

Ще има и нови автори като Добри Чинтулов със „Стани, стани, юнак Балкански” и „Вятър ечи, Балкан стене”. Вместо „Бай Ганьо у Иречека” учениците ще се подготвят върху „Бай Ганьо пътува”.

150 минути остава и времето за изпит по математика.

„Задачи с избираем отговор, с кратък отговор и задачи с пълно описание. Имаме увеличение на задачите с пълно описание”, заяви Маня Манева, главен експерт– МОН.

От тази учебна година седмокласниците вече ще имат изпити през юни.

„Това не е желателно. Направихме справка средните температури между 15-20-ти юни са около 22-23 градуса”, заяви Красимир Вълчев - министър на образованието.

В училищата уверяват, че топлото време досега не е пречило на учебния процес.

„Определено юни е топъл, но основното образование на седми клас приключва на 30-ти юни и техните изпити няма как да са по-рано от 2 седмици преди края”, смята Диян Стаматов, директор на 119 СУ.

Дните в, които ще са изпитите за седми клас, ще бъдат учебни за другите ученици.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.