Те са събирани в продължение на десетилетия и ще бъдат показани в Националната художествена галерия

В Националната художествена галерия откриват изложба с 91 живописни произведения от колекцията на Боян Радев.

Картините на едни от най-големите български имена в изобразителното изкуство са събирани в продължение на десетилетия и ще бъдат показани за първи път пред широката публика.

Портрети на Златю Бояджиев - на изложба в Художествената галерия

С тази изложба Боян Радев отбелязва 50-годишнината от втория си златен медал от Олимпийските игри в Мексико през 1968 година. Той е първият българин, който става двукратен олимпийски шампион. От каруцар, през разбивач на въглища в бункер, стига до олимпийското злато благодарение на случайна среща.

"Най-случайно на чешмата седеше един човек и аз го помолих да ми измие гърба, защото бях потен. И той ми каза - много си силен. Той ме натисна много жестоко и се качих на един камион и отидох на стадиона. Една манерка вода е моят живот. Ако не бях отишъл да взема вода, там си оставах вечно в мината”, разказва Боян Радев.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Показват костюмите на едни от най-големите ни кинозвезди (ВИДЕО)

Следва блестяща кариера. Завоюва не само спортни титли, но и създава една от най-големите колекции с картини на най-великите художници у нас. Колекция, която предизвиква възхищение и завист.

В Националната художествена галерия може да видим картини на Златю Бояджиев, Давид Перец, Бенчо Обрешков, Илия Петров, Иван Ненов, Стоян Венев, Ненко Балкански, както и уникалните творби на султана Суружон, Елиезер Алшех и Жорж Папазов.

Част от шедьоврите се показват за първи път пред публика. Може да видим изложбата до 11 ноември в Националната художествена галерия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.