Новоизграденият участък дава възможност за пренос на допълнителни количества природен газ

Един от водещите приоритети в областта на енергетиката на настоящето правителство е изграждането на енергийната инфраструктура. Ефективното използване на капацитета на съществуващата газопреносна система и нейната модернизация са ключови условия за гарантиране на енергийната сигурност за България“. Това каза министър Теменужка Петкова по време на откриването на изградения транзитен газопровод между България и Турция в участъка Лозенец–Недялско.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ОТКРИВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

Благодарение на новоизградената газопроводна отсечка се осигурява възможност за пренос на допълнителни количества природен газ по транзитния газопровод“, подчерта министър Петкова.

По думите й, с изграждането на отсечката се постига пълно съответствие и свързаност с турската газопреносна система. С въвеждането на обекта в експлоатация общият нов годишен капацитет на природен газ в посока Турция достига 1.7 млрд. куб. м.

Изграденият лупинг е техническа предпоставка за осъществяване на двупосочни доставки на природен газ. Министър Петкова припомни, че проектът е определен за проект от общ интерес за ЕС, което показва неговата значимост за газовите доставки не само за нашата страна, но и за целия регион.

Руски газ от "Турски поток" ще минава през България

Сред участвалите в събитието бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез, изпълнителните директори на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и на БЕХ ЕАД Петьо Иванов.

"С днешното откриване на транзитния газопровод за Турция ние постигаме 100 процента реверсивност на всички газови системи у нас. Ще имаме възможност 16 млрд. кубични метра газ да преминават към Турция годишно, а също 15,7 млрд. кубични метра да идват от Турция към България", обясни премиерът Бойко Борисов. И допълни, че това е част от договорките, "които направихме в Анкара и в Москва - за продължението на "Турски поток" през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария".

"Това правим в момента, но го правим по европейските правила, със санкциите на Европейската комисия, по тези модели", каза още Борисов.

Борисов отива в Турция за откриването на газопровода ТАНАП

Към икономическите перспективи за българската енергетика, премиерът допълни и стратегическите ползи.

"Там, откъдето минават газопроводи и има ядрени централи, никой не ги бомбардира", коментира министър-председателят.

Компресорна станция „Лозенец“ разполага с девет газотурбинни компресорни агрегата. В рамките на първия етап от проекта за модернизация на компресорните станции на българска територия бяха подменени два агрегата в Лозенец. „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и на втория етап от обновяването на тези мощности. Предвижда се подмяна на още два агрегата на станцията. Реализацията на проекта цели гарантиране капацитета за пренос на природен газ към Турция, Гърция и Македония.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.