За българските производители новините не са добри

След срива на лирата експерти прогнозират заливане на българския пазар с храни и стоки от Турция, които ще дойдат на много ниски цени. Става въпрос за плодове, зеленчуци, дрехи и обувки. Друг очакван, по-глобален ефект, е намаляване на турските инвестиции у нас.

Сривът на турската лира продължава

Стокообменът между България и Турция е сериозен - от хранителни продукти, през строителни материали, до електроуреди. Статистиката показва, че Турция заема четвърто място в българския износ, като през миналата година той се равнява на над 2 милиарда евро. Вносът, от друга страна, е на стойност 1 милиард и 906 милиона евро.

ФИНАНСОВА КРИЗА В ТУРЦИЯ: Лирата се срина с почти 20%

От 21 години Сейдали Исмаил има фирма за мебелен обков, а повече от 50% от стоките, които продава, са турски. Казва, че спадът на лирата засега не е намалил цената на стоката му.

Объркани били обаче турските търговци. Някои спрели да продават, защото не знаели на какви цени. Това може да принуди българските фирми, които набавят суровина от Турция, да се ориентират към други държави, а това да доведе до скок в цените у нас.

Рекорден срив на турската лира

За българските производители новините не са добри. Очаква се пазарът да бъде залят от евтини плодове и зеленчуци от южната ни съседка. От друга страна, дрехите и обувките, които внасяме от Турция, ще изместят китайските с ниските си цени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.