В него се казва, че китайските въоръжени сили вероятно тренират за удари по САЩ и съюзниците им

Китайското министерство на отбраната изрази протест пред Вашингтон заради доклад на Пентагона, в който се посочва, че китайските въоръжени сили вероятно тренират за удари по САЩ и техните съюзници, предаде Ройтерс.

Китайското министерство на отбраната заяви, че в доклада на Пентагона са изтълкувани превратно стратегическите намерения на Китай и е преувеличена "така наречената китайска заплаха".

Тръмп обвини ЕС и Китай във валутна манипулация

"Китайската армия се противопоставя категорично на това и изрази решителен протест пред САЩ", гласи декларация на министерството.

Оценката, която беше направена в момент на напрегнати американско-китайски отношения, се съдържа в годишен доклад на министерството на отбраната на САЩ. В него се изтъква, че Пекин се опитва да засили глобалното си влияние и че по оценки на Пентагона китайските разходи за отбрана за 2017 г. са надхвърлили 190 милиарда долара, уточнява БТА.

Тръмп: Русия, ЕС и Китай са наши противници

"Китай следва курс на мирно развитие и отбранителна национална стратегия. Той винаги е допринасял за световния мир и е защитавал световния ред", заяви министерството на отбраната в Пекин.

"Целта на засилената модернизация на китайската армия е опазване на националния суверенитет, на сигурността и интересите в сферата на развитието, както и (опазване на) глобалния мир, стабилност и благоденствие", се посочва в декларацията. "Китайската военна реформа, разработването на оръжия и отбранителните способности в интернет пространството са оправдани. Критиките в американския доклад са чиста проба догадки", заяви министерството.

Китайският президент – най-влиятелният човек в света

Според доклада на Пентагона, макар Народноосвободителната армия да е разширила оперативната си дейност, не е ясно какво послание иска да изпрати Китай с полетите на бомбардировачи "освен демонстрация на повишени способности".

Тази година бомбардировачи на китайските военновъздушни сили кацнаха на острови и рифове в Южнокитайско море като част от учение в спорния регион.

През януари Пентагонът постави противодействието на Китай и Русия в основата на новата си национална стратегия за отбрана.

През юни американският министър на отбраната Джеймс Матис стана първият шеф на Пентагона, посетил Китай от 2014 г. досега. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.