Те са били консултирани от хора, които гонят лични интереси, смята Светлана Йорданова

Ще останат ли хората с ТЕЛК без инвалидна пенсия или тя ще бъде намалена? Част от пациентите внесоха жалби в Министерството на здравеопазването срещу новата наредба в ТЕЛК. Тя ще промени начина, по който се получава процент инвалидност.

Какво ще предлага новият законопроект за хората с увреждания? (ВИДЕО)

„Екипите, които работеха по създаването на новата методика за оценката на медицинската експертиза, се състои от лекари от Националната експертна лекарска комисия и от национални консултанти по съответните заболявания. Тяхната единствена задача е била тази методика да бъде осъвременена”, обясни в „Здравей, България” зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Хора с увреждания внесоха 20 жалби в здравното министерство

По думите й промяната се прави в посока това хората, които наистина имат нужда от подкрепа от държавата, да бъдат максимално осигурени.

Отпада защитата от уволняване на хора с увреждания (ВИДЕО)

„За да може един човек със средна степен на увреждане да бъде сигурен, че той ще попадне в определена група, тези проценти са заковани. Отсега нататък няма да зависи от лекарите в ТЕЛК какъв процент ще постановят. Това ще зависи единствено и само от медицинската документация. Голяма заблуда, в която са въведени хората с увреждания, е това, че се взима предвид само едно основно заболяване, а всички останали ще бъдат изключени. Това категорично не е така”, поясни Йорданова.

Ще бъдат ли ощетени пациентите с новите правила за определяне на нетрудоспособност?

Според нея пациентите са били консултирани от хора, които не са добронамерени към промените и гонят лични интереси.

Хората с тежки заболявания няма да пострадат по никакъв начин. По новата методика всяко едно заболяване ще бъде с посочени проценти, така че човекът с увреждане ясно ще знае кое от заболяването му носи най-голям функционален дефицит”, гарантира зам.-здравният министър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.