Как точно ще функционира системата все още не е ясно?

Промяна при лечението на деца в чужбина. Фондът към Здравното министерство вече ще може да води чужди лекари у нас.Това предвижда обновеният правилник. Заради проблеми с осигуряването на скъпоструващи медицински изделия за деца Фондът и Здравното министерство ще организират съвместно обществени поръчки.

Д-р Георги Деянов е новият директор на Фонда за лечение на деца

9-годишната Самуела страдаше от животозастрашаващо гръбначно изкривяване. Година след поставянето на скъпоструващи импланти, с помощ от дарители, детето вече е добре. Самуела така и не получи от Фонда за лечение дългочаканите 100 000 лева за импланти. Аргументите – единствената болница, в която могат да лекуват детето, не била организирала обществена поръчка, при положение че не е задължена по закон.

Директорът на Фонда за лечение на деца е подала оставка

Заради сигналите за десетки случаи като този на Самуела Фондът и Здравното министерство вече ще провеждат обществените поръчки за скъпи медицински изделия.

„Целим да гарантираме медицински изделия да бъдат осигурени за всички нуждаещи се деца, независимо от болницата, в която се лекуват”, каза д-р Ирина Ковачева от Дирекция "Медицински дейности" към Министерството на здравеопазването.

ЛЕЧЕНИЕТО НА ОНКОБОЛНИТЕ: Пациенти и специалисти се срещат с ръководството на НЗОК

Как точно ще функционира системата все още не е ясно, но според здравните власти промените щели да бъдат факт до месеци. Междувременно Фондът вече ще може да води у нас лекари от чужбина.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.