С нея не може да се бори нито едно лекарство на пазара

Бактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в болници в целия свят, предупредиха австралийски учени, цитирани от Франс прес и БТА.

Специалисти от университета в Мелбърн открили три вариации на мултирезистентната бактерия в проби от 10 държави, включително в щамове от Европа, с които не може да се води борба с нито едно от пуснатите на пазара лекарства.

"Започнахме с проби в Австралия, а след това с помощта на други проби придобихме глобална представа и установихме, че бактерията се е разпространила в редица страни в целия свят", заяви експертът по микробиологична диагностика Бен Хоудън от института "Дохърти" към университета в Мелбърн.

Неизвестни супербактерии са открити в пациенти на американски клиники

Бактерията Staphylococcus epidermidis нормално присъства по кожата на хората. Резистентната към антибиотиците разновидност на St. epidermidis най-често засяга възрастните хора, чиято имунна система е отслабена, или пациенти с импланти, като катетри и ставни протези. Бактерията е близка до резистентния към антибиотика метицилин златист стафилокок. 

Екипът на Хоудън изследвал стотици проби от St. epidermidis от 78 болници в целия свят. Било констатирано, че някои щамове на бактерията модифицирали своята ДНК, предизвиквайки резистентност към често използвана в болниците комбинация от два антибиотика.

"Тъй като тези антибиотици не са свързани, не се очакваше мутацията да има подобен едновременен ефект върху тях", поясни Джийн Лий от екипа.

Според учените, въпросната мултирезистентна бактерия се разпространява бързо вследствие на значимата употреба на антибиотици в интензивните отделения в болниците.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Microbiology. 

ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА У НАС: Българин се е заразил с опасната болест (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.