Директорът на Агенцията по трансплантации си тръгва, защото не е съгласна с политиката на министерството

„Не съм подавала оставка. И да искам имам сериозна конкуренция в други сектори не мога да се вредя да подам оставка”. Така под формата на шега изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) д-р Мариана Симеонова коментира съобщението на здравното министерстмво, че се отказва от поста си, съобщи БГНЕС.

Директорът на Агенцията по трансплантации подаде оставка

„Искам да продължа да се развивам като лекар, разговаряла съм с ръководството на министерството на здравеопазването, преди два месеца имах мотиви. Работата в администрацията трябва да се промени, институциите трябва да говорят по между си, за да осигуряват условия за лекарите и за пациентите, които чакат решения за своя здравословен проблем“, обясни Симеонова. Тя посочи, че основното разминаване с министерството е за това как да работи Агенцията по трансплантации. Припомняме, че преди време Симеонова подаде оставка заради протестите на хора с белодробни заболявания, чийто достъп до чужди клиники е прекратен.

Пациенти с белодробни заболявания – отново на протест (ВИДЕО)

Като аргумент, който прелял чашата на търпението, тя посочи, че е принудена да търси други болници за трансплантация в чужбина. "Докато се търсят алтернативи ненужно минават 8-9 месеца и пациентите чакат. А договорът с Виена не е изтекъл", обясни Симеонова. 

Като съществуващи проблеми, които завещава на наследника на поста, Симеонова открои, че в законодателството текстов не са променяни 10 години, а други инициативи залежават в папки четвърта година.

Ден след като стана ясно, че Марияна Симеонова напуска поста си, тежко болни и близките им настояха здравните власти да вземат спешни мерки за осигуряването на белодробни трансплантации в чужбина. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които не могат да се правят в България. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.