Агенция „Пътна инфраструктура” направи демонстрация

Новата система, от която ще купуваме електронните винетки, вече е готова. Така от началото на следващата година на автомобилите вече няма лепим стикери за платена пътна такса. Те ще бъдат заменени от електронни, които в началото ще важат за всички превозни средства. От 16 август 2019 г. микробусите и камионите над 3,5 тона ще плащат пътните такси през ТОЛ системата. Електронни винетки ще можем да купуваме по няколко начина. Първият е от специално устройство, наподобяващо банкомат. Повече от 500 ще бъдат терминалите, които ще са разположени по пътната инфраструктура. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

Машините ще бъдат по основните пътища и граничните пунктове. Те ще работят на осем езика. Избира се този, който е удобен за нас, след това номера на автомобила и каква винетка ни е необходима. Посочва се датата, след което се потвърждава, че ще купим витентия стикер и плащаме.  

Другите два начина да купим електронен стикер е през мобилното приложение или през сайта на системата. Тези, които са купили годишни винетки, изтичащи след края на януари догодина, ще трябва да ги заменят с електронни. Това може да стане безплатно в местата за продажба на винетки. Цените се запазват, като новата уикенд винетка най-вероятно ще струва 10 лв.

Подмяната ще става след 15 декември до 31 януари. Дали имаме винетка ще се контролира първо от специални автомобили - 105 на брой. Те са оборудвани с камери за разчитане на номерата автомобилите. За това дали имаме винетка ще следят и стационарни камери.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.