Тя беше в НС за обсъждането на законопроект за прозрачност на медийната собственост и превенция на фалшивите новини

83% от европейските граждани определят фалшивите новини като опасност, заплаха за демокрацията”. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел в парламента. Тя се включи в обсъждането на законопроект, който цели да гарантира прозрачност на медийната собственост и превенция на фалшивите новини.

Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

Нормативните промени, предложени от четирима депутати от ДПС, сред които Делян Пеевски и Йордан Цонев, бяха приети на първо четене с подкрепата на ДПС, ГЕРБ и „Обединените патриоти”. След серия от корекции се очаква промените да влязат за окончателно гласуване.

Габриел: Образованите хора различават по-лесно фалшивите новини

Мария Габриел коментира, че с дискусията по законопроекта България допринася за европейския дебат за свобода на словото, за борбата с фалшивите новини и за качествена журналистика. Според еврокомисаря, до края на месеца ще заработи кодекс за дезинформацията.

Мария Габриел: Каузата Европа трябва да остане обединителна за бъдещето на ЕС

"След това Европейската комисия ще направи анализ на отчетените резултати и ако те продължават да бъдат незадоволителни – такива, каквито бяха и преди стартирането на кодекса – си запазваме правото в ЕК да излезем със следващо предложение, включително и такова от регулаторен характер. Този кодекс е шанс за платформите, за социалните медии да покажат, че могат да носят отговорност. Освен това, разбира се, няма да се спрем само на кодекса, няма рецепта чудо. Паралелно с това насочвам вниманието към една тема, за която не сме говорили толкова много в България. Бихме искали на европейско ниво да създадем независима европейска мрежа за проверители на факти. Искаме да създадем общоевропейска платформа, на която и в България много хора, които всеки ден се справят с това предизвикателство, иновативни са и предлагат решения, да имат възможност да обменят добри практики", коментира Габриел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.