Премиерът Борисов и президентът Радев отново са на различни мнения

Задочен спор между премиера и президента и заради евентуалните санкции срещу Унгария. Румен Радев обвини управляващите за липсата на категорична позиция по въпроса ще подкрепи ли България Виктор Орбан в конфликта му с евроинституциите. Последва остра реакция на Бойко Борисов от Залцбург.  

В Австрия премиерът заяви категорично, че решението на оперативното заседание на кабинета да бъде изработена позиция на страната ни по казуса със санкциите срещу Унгария няма правна стойност. Казусът "Унгария" стана популярен, след като миналата сезмица  Европейският парламент гласува за стартиране на наказателна процедура срещу Унгария, която да доведе до отнемане на гласа на Будапеща в Брюксел и на важните европейски заседания. Всъщност до това едва ли ще се стигне, тъй като още снощи Европейската народна партия отказа да изключи партията на Виктор Орбан от редиците си - все пак в Европа ще има избори съвсем скоро и едва ли сега е моментът да бъде наказвана една страна, която може да бъде санкционирана и за неща, по които се водят процедури и срещу други държави. Процедурата срещу Унгария е заради неспазване на върховенството на закона, заради неправилни процедури при организиране на избори, затваряне на университет, спиране на работата на неправителствени и граждански организации, както и за нередности в съдебната система. 

Диалогът по темата в България днес започна президентът Румен Радев.

„И аз , както и вие сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва,че има две позиции. Едната е за пред бълг. Публика, другата е за пред Съвета на ЕС”, заяви Румен Радев.

Отговорът на министър – председателя дойде от Залцбург.

Борисов: В БСП има раздвоение на личността по темата за Унгария (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това е просто лъжа. Едното е голи приказки от страна на Президента и Нинова, а ГЕРБ, в лицето на евродепутатите са действали. На Радев и Нинова партията- евродепутатите са гласували срещу Орбан и същите тези хора обвиняват мен - това е наглост, това е нахалство- това вече минава всички граници! Аз просто чакам един ден да мине, за да аплодирам президента, когато не е повторим нещо от Корнелия Нинова”, отговори премиерът Бойко Борисов.

Нинова: Решението за Унгария е грешка, искаме единна Европа

А от кулоарите на българския парламент Корнелия Нинова изрази позиция, която не съвпада с тази на всчки евродепутати на левицата, но е решение обсъдено и взето от Изпълнителното бюро на партията.

Ще приеме ли българското правителство позиция в защита на Унгария?

„Смятаме, че решението за отнемане на гласа на Унгария е грешка и е още една стъпка към разделението и разцеплението в Европа на едни и други-обратно на това, което бихме искали-силна и единна Европа. Грешно е това решение”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А според Цветан Цветанов е нужен интензивен диалог, така че  Унгария да не бъде наказана толкова тежко.

„Това преди европейските избори ще създаде други настроения и други усещания за националистическите и популистките партии в Европейския съюз”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ. Патриотите остават категорични. Според тях България трябва да подкрепи твърдо унгарският премиер Виктор Орбан.

„Аз ще държа правителството, премиера да вземат правилното решение т.е подкрепа на Орбан, подкрепа на Европа на отечествата. Това е”, категоричен беше лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Сидеров заяви, че ще поиска въпросът да бъде обсъден ощена следващия Съвет на коалицията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.