Коментари в руските медии

Кого ще ударят новите санкции на САЩ срещу Русия и кого ще довършат докрай? Това е главна тема в руския печат - ден, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за затягане на режима на санкции срещу Русия.

САЩ наложиха нови санкции срещу руски висши военни и разузнавачи

Документът упълномощава министъра на финансите и главата на Държавния департамент да вземат финансови и визови мерки срещу руски частни лица и компании. Освен това се забранява на американските финансови институции да развиват бизнес с лица, включени в санкционните списъци, обяснява онлайн изданието "Газета", цитирано от БТА.

Меркел: Санкциите срещу Русия остават в сила (ВИДЕО)

Няколко часа по-късно Държавният департамент реагира с допълнение от 33 нови имена и названия към черния списък на лица и структури, действащи в интерес на руските отбранителни и разузнавателни организации. Американските санкции ще обхванат и всеки, който съзнателно участва в значителни бизнес операции с тях, се казва в публикацията.

САЩ планират нови „жестоки“ санкции срещу Русия

Външнополитическото ведомство на САЩ уточни, че новият списък включва 27 физически лица и 6 структури. Сред последните са по-специално частната военна компания "Вагнер" и предприятието "Оборонлогистика", чиято фирма-майка "Ростех" вече е санкционирана.

Като свързани с руски разузнавания в списъка са добавени Агенцията за интернет изследвания, няколко фирми, бизнесменът Евгений Пригожин, редица служители от военното разузнаване към Генщаба и началникът на това управление Игор Коробов. С тези допълнения черният списък в рамките на закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" включва вече 72 позиции.

"Коммерсант" припомня, че американските законодатели също са готови за по-нататъшно разширяване на антируските санкции. В Конгреса са внесени пет законопроекта, предвиждащи нови твърди мерки спрямо Москва. Единият ограничава операциите със суверенния дълг на Руската федерация и предвижда наказания за компаниите, сътрудничещи с предприятия от енергийния сектор на Русия.

Електронното издание "Бел" и всекидневникът "РБК" поместват пълния списък на лицата, обхванати от антируските санкции на САЩ, информира Би Би Си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.