Атракционният влак потегля от първи коловоз на гара Горна Оряховица в неделя

На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд слиза на гара Трапезица и тръгва с търновци към църквата „Свети 40 мъченици”, за да прочете Манифеста за обявяване Независимостта на България. В събота, 110 години по-късно, на гарата отново ще бъде прочетен историческият документ. За целта, от БДЖ пускат царския влак „Корона експрес”, който ще бъде воден от автентичен парен локомотив.

Прочетоха Манифеста за независимостта във Велико Търново (ВИДЕО)

Днес в света се движат само два от тази серия – единият е в България, а другият – в Люксембург. Все още си няма име, но ден след празника на Независимостта ще привлече отново внимание към себе си с историческата възстановка на гара Трапезица.

Алберт Иванов, единственият човек, който се занимава с реставрирането на такива машини, казва, че на локомотива ще са нужни 12 часа, докато стане готов за експлоатация след запалването. Алберт се чувства щастлив от факта, че ще управлява и едновременно ще се вози в царския влак - така, както е правел Цар Борис III.

Атракционният влак потегля от първи коловоз на гара Горна Оряховица в неделя, точно в 11.50 ч. и пристига на гара Трапезица в 12.07 ч.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.