Това е една история за българските корени и мечтата да се върнеш в родината

Защо готвач заряза кариера в чужбина, за да се върне и да готви на българската армия? Това е една история за българските корени и мечтата не да емигрираш, а да се върнеш от емиграция.

Историята е на Илия Дудински, който емигрира от Пловдив. С любов към професията станал мияч в италиански ресторант в Амстердам. Вършил си добре работата и бил забелязан от готвача на ресторанта. Илия поискал да му помогне, докато мъжът правел ньоки. Така започнал и той да ги прави.

В Холандия Илия изкачил стъпалата по стълбичката към успеха от мияч до готвач. Сънувал България и мечтаел отново да се завърне в родината.

Мечтата се сбъднала през 2016 г. с обаждане от стария му командир. 68 бригада "Специални сили" си търсела помощник-готвач, защото ръководителят й, бригаден генерал Явор Матеев, намерил пари, за да отвори отново столовата. Така Илия се връща в България, за да готви на армията. Изградил пак основи и вече е шеф в кухнята.

Готви риба и традиционния боб със зеле. Сред иновациите са паеля с морски дарове и шафран и рататуй. Но любими, според книгата за похвали, си остават кюфтетата. Точно с кюфтета и кебапчета Илия впечатлил и италианските си приятели в Холандия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.