Пристигнали в страната ни преди месец, съвсем сами

На училище в България - това очаква четирима 17-годишни американци през следващата една година. Пристигнали в страната ни преди месец, съвсем сами. Посещават българско училище, учат български език и живеят в български семейства. Казват, че се хранят предимно с баница, смятат страната ни за екзотична. Очакват снега с нетърпение, защото никога не са го виждали.

ДА ХВАНЕШ ГОРАТА: Лондонски адвокат се пресели в дряновско село (ВИДЕО)

Делничен ден в 18-о училище. 11 клас има час по история. От началото на учебната година обаче българска история учи и Маркъл Кели, въпреки че идва чак от Флорида.

„България е моето ново начало. Искам да уча международни отношения, да пътувам по света и да бъда дипломат. Започвам оттук”, казва той.

Има ли бисквити с изтекъл срок на годност в столично училище?

Маркъл, Лорин, Джоуй и Грейс - и четримата зъвършили гимназия тази пролет. Преди да залегнат над учебниците в университета, решили да попътуват. Спечелили пълна стипендия и от Американския департамент ги изпратили в България.

„Америка е толкова голяма, че понякога ти се струва невъзможно да успееш да излезеш извън нея. Затова да бъда тук - от другата страна на океана, си е абсолютно приключение”, казва Лорийн Лийдбетър.

"Лятото прекарах в четене на всичко, което успях да открия за българската история - от отношенията ви с Византия, до съвременна история на Балканите. Не ме мислете за странен, просто искам да бъда учител по история и ме вълнуват тези неща. Четох и за Траките”, казва Джоуй Джонсън.

„В интернет видях, че България е с размера на американския щат Тенеси. Не очаквах, че е толкова мъничка”, казва пък Грейс Бъртън.

"ДА ХВАНЕШ ГОРАТА": Тайландка и британец с азиатски бар в село Паламарци

Тя разказва, че с кирилицата пада истинска борба и че никак не е лесно да научи български език. Затова пък вече добре познават баницата и бозата.

През следващата една година Маркъл ще смени Флорида със софийското село Лозен. Под зоркия поглед на баба си ще ходи на училище, ще учи български и ще чака снега, който никога досега не е виждал.

В момента може да се кандидатства за програмата в България ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.