Парите ще отидат за интегриран градски транспорт

Със 125 млн. лв. Столична община ще реализира втората фаза от проекта за интегриран градски транспорт. Първият голям проект по ОПРР 2014-2020 е одобрен от Европейската комисия, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

Европейската комисия одобри реконструкцията на релсовия път на трамвай № 5 и на трасето по улица „Каменоделска“ от кръстовището с бул. „Константин Стоилов“ до крайно трамвайно ухо „Орландовци“. Втората фаза от проекта „Интегриран градски транспорт“ на Столична община включва още купуването на 13 нови нископодови съчленени трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и на съществуващата система за информация на пътниците в реално време.

КЗК спря поръчката за купуването на новите трамваи по линия №5

Общата стойност на проекта е 125 млн. лв., от които 107,3 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Той е голям по смисъла на Регламент (ЕО) № 1303/2013 и затова Управляващият орган на програмата го изпрати за нотификация пред Европейската комисия. Проектът трябва да насърчи ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата, свързани с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден диоксид и други вредни емисии, шум и т.н. Изпълнението на дейностите по него ще допринесе за реализирането на цялостната стратегия за развитие на интегриран столичен градски транспорт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.