Това е заложено в разчетите за общественото осигуряване за следващата година

По-високи пенсии, но и повече удръжки за работещите. Това е заложено в разчетите за общественото осигуряване през 2019 г. Числата за догодина бяха одобрени от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Пенсиите на възрастните и вноските на работещите бяха първите разчети за догодина, които синдикатите, работодателите и властта обсъждаха. По план от няколко години възрастта и стажът за пенсиониране се повишават. Така от 1 януари 2019 г. на пенсия ще имат право мъжете трета категория труд, навършили 64 г. и 2 мес. и осигурявани 38 г. и 8 мес. Жените ще се пенсионират на 61 г. и 4 месеца, ако имат стаж 35 г. и 8 месеца.

Таванът на пенсиите няма да отпадне

От 1 юли всички пенсии ще се увеличат с 5,7 на сто. Общо за тях от хазната ще бъдат заделени почти 10 млрд. лева.

Спорният момент между бизнес и синдикати са удръжките на работещите хора. От 1 януари най-високият доход, върху който ще се плащат осигуровки, става 3000 лева, вместо 2600, както досега. Това, според работодателите, ще ограби тези, които така или иначе внасят най-много в хазната. Според синдиактите обаче те няма да загубят пари, а ще спечелят права.

Бизнесът поведе обичайната си битка: промените не се случвали достатъчно бързо. Липсвало желание за напредък и при инвалидните пенсии, и при болничните.

Там има много злоупотреби, които е крайно време да бъдат премахнати. Нашето предложение е първите три дни да не се плащат от никого”, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Опозицията подкрепя вдигането на максималния осигурителен доход

Такова предложение държавата не обсъжда и не предвижда засега. Предвижда обаче "Бюджет на напредъка", според синдикатите, които се зарадваха, че хората с доходи до 3000 лв. ще плащат повече с надежда за по-голяма пенсия.

Работодателите пък очакват разочарование - за между 130 000 и 150 000 работещи ще има по-високи удръжки.

Промяна има за високите доходи и на пенсионерите - от 1 юли таванът на пенсиите става 1200 лева. Не можело да падне съвсем, защото системата не била узряла.

Минималните обезщетения за безработица остават без промяна. 380 лв. ще продължават да получават майките, които и през втората година на детето си избират да не работят.

Отпада подоходният критерий за пенсиите на децата без родители

Догодина в хазната се очакват над 7 млрд. лева от осигуровки. Според социалния министър Бисер Петков това също е напредък срещу дефицита в НОИ.

И за земеделците ще има повече плащания. Те ще могат да се самоосигуряват най-малко върху 560 лв. Според бизнеса това ги ощетява, а синдикатите смятат, че помага.

Бюджетът на общественото осигуряване продължава пътя си към Министерския съвет и Народното събрание.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.