Двамата се срещнаха в Брюксел, където се провежда форум ЕС-Азия

Разговор на високо ниво за газовия хъб "Балкан" край Варна и възможностите за захранването му със синьо гориво. Енергийният проект е бил във фокуса на разговорите между премиера Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. Двамата се срещнаха в Брюксел, където се провежда форум Европейски съюз - Азия. 

България и Гърция започват строежа на газовата връзка

Партньорството между България и Русия в областта на енергетиката беше една от основните теми на разговор между Бойко Борисов и Дмитрий Медведев.

„Обменихме мнения за възможностите на нашия газов хъб "Балкан", където да привлечем газ и от терминала в Гърция, и от Черно море. Започва и трети сондаж в блок "Хан Аспарух". Ще имаме възможности от много посоки да постъпва газ в газовия хъб", обясни Борисов.

Еврокомисията: Проектът за газов хъб „Балкан“ има бъдеще

Двамата премиери отчетоха и много възможности и в туризма. Борисов и Медведев се срещнаха в рамките на провеждащия се на всеки две години форум Европа - Азия. За нея в Брюксел се събраха представители на 51 държавни. Основните теми бяха търговските отношения, сигурността и климата.

“Заедно ние представляваме 60% от световното население, 65% от световната икономика и 75% от световния туризъм. И всички ние трябва да използваме тази внушителна тежест, за да се справим с глобалните предизвикателства”, заяви Доналд Туск.

Шефчович: България е най-подходяща за газов хъб (ВИДЕО+СНИМКИ)

Късно снощи премиерът Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, китайския премиер и султана на Бруней, с които се оказаха на една маса.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.