През 2014 г. 46-годишната Камелия умира след терапия и манипулации в Националната хематология

Здравният ДАНС разследва сигнал на пет семейства, които се обединяват в желанието си да разберат защо техни близки са починали в Националната хематология. Съмненията са за вътреболнична инфекция. Миролюба Бенатова вече се срещна със семействата на трима души месеци след загубата, които разказаха своите истории.

Миролюба Бенатова представя: Хаос в Хематологията

„След първия излъчен репортаж десетки хора се обадиха и потвърдиха за това, което разказват нашите герои. Наистина става въпрос за десетки случаи. Институциите нямат допълнителна реакция. Получихме резултат от една от проверките на Столичната регионална здравна инспекция. От там констатират, че починалите пациенти са развили инфекция по време на престоя си в болницата. Има констатация за наличието на три различни бактерии. Казва се, че изпълнителният директор ще бъде глобен за административно нарушение. Не можело обаче да се направи пряка връзка между вътреболничната инфекция и смъртта на пациентите”, обясни в „Събуди се” Миролюба Бенатова.

„Днешната история показва нещо друго – че когато в здравната система се допусне грешка и като пациенти се опитаме да я потърсим, влизаме в другата спирала. Тази на съдебната система и на разследването. Този материал показва какво означава да имаме проблем със съдебната система в България”, допълни Бенатова.

Този път тя разказва историята на Камелия. Елка Божинова от Петрич е лекар. Израждала е 1200 бебета на година и въпреки напредналата си възраст, още практикува професията, която обича. За нея последните пет години са отрицание на всичко, в което е вярвала, защото след загубата на дъщеря си Камелия е посветена да събира документи и доказателства за пропуски и грешки на нейни колеги. Камелия също е лекар, но през 2014 г. почива след терапия и манипулации в Националната хематология.

Камелия Божинова е на 46 г., когато претърпява гинекологична операция в столична болница. От там излиза с хепатит, а след тежко лечение с антибиотици в друга болница й откриват левкемия. Направена й е трансплантация на костен мозък в Германия на разноски на семейството. След усложнения обаче попада в Националната хематология в София. 22 дни след терапия и след две пункции за изследване, направени през четири дни, Камелия умира. Д-р Божилова разказа, че дъщеря й е починала от белодробен отток. Според нея професорът е назначил терапия, която е била крайно неподходяща за нея. Смята, че лекарите се допуснали редица грешки.

Майката и дъщерята на починалата подават жалби до полицията, Медицинския одит, Здравната каса и прокуратурата. НЗОК установява нарушения, но след две съдебно-медицински експертизи прокуратурата прекратява случая без обвинение. Не е потърсена отговорност и за установен в разследването фалшив подпис на пациента. Преди почти година Софийският градски съд приема възражението на близките на Камелия и връща случая за доразследване на прокуратурата. Съдът нарежда допълнително изясняване на обстоятелствата, констатира хаос в организацията на болницата и изисква нова медицинска експертиза. И до днес прокуратурата не се е произнесла с ново становище. На запитване от NOVA от там отговориха, че предстои произнасяне по случая – неясно кога.

Цялата история гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.