Фирмите искат удължаване на срока за въвеждане на постоянна връзка с НАП

Бизнесът в задочен спор с данъчните за новите изисквания към касовите апарати. Търговците поискаха удължаване на срока за нововъведенията.

Целта е връзката на касовите апарати с НАП да стане почти постоянна, като сега тя се прави веднъж месечно.  Данъчните са категорични, че 31-ви март следващата година остава крайна дата. Глобата за неспазване на срока е до 2000 лева.

Предвижда се и затваряне на търговски обекти, ако са без касови апарати, след 31-ви март. Съсловните организации предупреждават, че търговците ще понесат и финансова тежест, заради краткия срок.

ПРОВЕРКИ ПО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ: Качествени ли са горивата?

„Едно е да инвестираш 3 години една сума в бизнеса си, друго е да инвестираш приблизително същата сума, още не е ясно колко струва това нещо, за 3 месеца. Най-вероятно ще има отражение или върху работната ръка или върху крайния клиент”, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

 „Разходите, които всеки един търговец извършва, за преоборудване, за преинсталиране на софтуера на фискалните устройства или евентуално в половината от случаите за промяна са разходи са разходи признати за данъчни цели- т.е държавата е приела, че този разход доброволно ще лиши държавата от корпоративен данък, доколкото разходите за ъпгрейд на фискални устройства представляват реално признат разход”, отговори говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.