Българско и световно кино, work shop за сценаристи и още много изненади през уикенда в програмата на So Independent

След откриването на деветия Sofia Independent Film Festival и огромния интерес към фестивала, кулминацията в съботната вечер беше филмът „8 минути и 19 секунди“, а специален гост на прожекцията - Георги Господинов. Филмът се състои от 6 новели по негови разкази, реализирани от 6 различни екипа. С нескрито вълнение авторът разказа пред зрителите историята на филма и как на самия него в началото му се е сторило невъзможно тези шест истории да бъдат разказани в по 8 минути и 19 секунди. „Е, както сами ще се убедите, това не е точно спазено във всички истории“, с усмивка добавя Георги Господинов. Филмът вече може да се похвали с награди, а киноманите в залата гледаха прожекцията със затаен дъх.

8 минути и 19 секунди –това е цялото време, което имаме, преди вестта за смъртта на Слънцето да ни достигне. Толкова време отнема на светлината, за да пропътува оттам дотук. И после идва тъмнината… Не е задължително темата за Апокалипсиса непременно да бъде разглеждана като глобален катаклизъм, конници на разрушението, ангели на смъртта, огън и погром. Може да бъде показана и като нещо изключително лично, интимно, почти тихо.

В днешния ден има специален Work Shop. Вратата на "Апартамента" (ул. „Неофит Рилски 68) се отвори в 12:00 за талантливи български сценаристи, а поканата отправи Скот Хилиър – оператор на носителя на „Оскар“ Twin Towers и организатор на „Европейски фестивал за независимо кино“ (ÉCU). Той представя един от конкурсите, който се провежда в рамките на фестивала. “Much More than a Script се фокусира върху независими сценарии, които не са писани за главните филмови пазари в Холивуд. Сценаристите бяха поканени на среща, по време на която Скот Хилиър ще им даде информация как да се преборят за голямата награда за най-добър сценарий.

В първия ден от новата седмица в кино „Люмиер“ гледаме „Пеперуда“ от 19:00 часа. В същия час в кино „Одеон“ е прожекцията на „Построени, за да останат през вековете: Архитектурни реликви от ерата на комунизма“, а веднага след това е “The Whiskey Robber – в 20:15 в същото кино. В 20:30 в „Дом на киното“ се зевърта отново откриващият филм на фестивала „Маккуин“, а в 19:45 часа в „Евро Синема“ - лентата „Айрес Матеус: Обърната материя“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.