И историята на малкия Лео, разказана от Гери Малкоданска

Броят на недоносените бебета у нас не намалява - всяко десето дете в България се ражда преждевременно.

За изпитанията, през които преминават най-малките и техните родители разказва водещата на прогнозата за времето Гергана Малкоданска - една от майките, чието бебе се роди преждевременно.

Тези снимки са запечатали най-чакания ден в живота на двама души. Денят, в който се прибират у дома трима. Заради проблемна и тежка бременност Гергана дава живот на първородното си дете по-рано от очакваното.

„Да  имаш най-щастливото нещо в живота си и да изживееш най-големият кошмар в живота си,защото не знаеш какво ще се случи с детето ти. Не знаеш как ще се развива”, разказа синоптичката на NOVA Гергана Малкоданска.

Гери Малкоданска стана майка (СНИМКИ)

Лео се ражда в седмия месец. Остава под лекарско наблюдение седмици наред.

„Най-трудното нещо е да ти кажат - ти можеш да напуснеш болницата, но детето ти трябва да остане. Страшно е да родиш, да си носил това детенце с месеци и след това да излезеш без него. Най-щастливият момент е, когато го прегърнах това детенце, защото аз месец и нещо не можех да го прегърна”, разказа още Гери.

Чувството на вина и страхът от неизвестното продължават да я преследват.

„Виждаш сцени от неговия живот, които  не трябва майчините очи да виждат, то трябва да е в утробота на сигурно, но в действителност е в един жесток за него свят”, продължава майката.

Колкото по-рано е родено едно бебе, толкова по-тежка е борбата за неговия живот.

 „Когато има квалифициран персонал с добро оборудване, тогава усложненията категорично ще бъдат по-малко”, обясни д-р Радка Масларска, началник на отделение по Неонатология.  

Благодарение на медиците днес Лео е добре, а родителите му имат щастието да се радват на всяко негово движение и на всяка усмивка.

“Вечер на чудесата“ ще подкрепи недоносените деца

И ако лекарите са  ангелите на Гери, то синът й е нейният най-голям герой.

„Той е силният, той е човечето, което го гледах как се бори от много мъничък и успява, той има желанието за живот, той иска да се справи и ще се справи”, каза още щастливата майка.

За по-доброто бъдеще на недоносените бебета може да допринесе всеки от нас като подкрепи  кампанията на фондация "Нашите недоносени деца". С набраните от кампанията средства ще бъде закупена апаратура за неонатологичните отделения в страната. Ще бъдат изградени и специални стаи за недоносените и техните родители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.