Опозицията иска вот на недоверие на правителството след скандален запис

Хиляди излязоха на протест срещу премиера Бабиш, който според списание Форбс е вторият най-богат човек в Чехия. До масовото недоволство се стигна след като синът му обяви, че е бил изпратен принудително в чужбина, за да не даде показания в разследване за измама срещу баща си. Той е разследван по обвинения за измама с европейски средства и за принадлежност към бившата тайна полиция през 80-тте години, когато тогавашна Чехословакия е под контрола на Москва.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че никога няма да подаде оставка и отхвърли призивите на критиците си да се оттегли след обвиненията, че възпрепятства разследване за измама.

Коалиционният партньор на партията на Бабиш АНО обмисля дали да не се оттегли от правителството, след като беше оповестен запис, в който синът на премиера Андрей Бабиш-младши казва, че миналата година баща му поискал от него да се укрие, за да не бъде разпитан от полицията.

"Никога няма да подам оставка, никога. Запомнете всички: Никога", заяви днес Бабиш на страницата си във Facebook.

Опозиционни партии поискаха вот на недоверие към правителството, който се очаква да се състои следващия петък.

Чешкият президент назначи Андрей Бабиш за премиер

Чешката социалдемократическа партия, партньор в правителството на Бабиш, обмисля дали да оттегли подкрепата си за кабинета, въпреки че според партиен източник много от представителите на партията в парламента не са склонни на този вариант.

Бабиш получи подкрепата на президента Милош Земан, който вчера каза, че очаква обстановката да се успокои и заяви, че ще даде на Бабиш още един шанс да състави правителство, ако вотът в парламента го принуди да подаде оставка.

Миналата година полицията обвини Бабиш и две от децата му, че са извършили измама, като преди десет години фалшифицирали собствеността на една от фирмите на Бабиш, за да може тя да получи субсидии от 2 млн. евро.

Бабиш е милиардер и е най-популярният чешки политик. Той отрича да е извършил закононарушение, отрече и твърденията за сина му, публикувани в новинарския сайт „Сезнам”.

Опозиционни политици, включително водачът на Гражданската демократическа партия Петър Фиала, днес отново призоваха премиера да се оттегли.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.