Румен Радев отправи покана за разговор, а Бойко Борисов я прие

Президент и премиер готови за среща. Държавният глава отправи покана за разговор, а премиерът я прие. Двамата обаче формулираха различни теми на разговора.

Колкото до протестите и стабилността на правителството, Румен Радев коментира, че проблемът е дълбок, а решение трябва да се търси от парламента.

„Президентът не може да иска оставка на когото и да е. Но в тази ситуация аз винаги ще бъда на страната на гражданите. Те виждат, че не са приоритет за сегашното управление и то губи тяхното доверие. Също така българите ясно осъзнават, че всичко - действия и извинения на властта имат една цел оттук нататък – да не загубят властта, с която са се сраснали”, заяви президентът Румен Радев.

Според него властта трябва да разбере, че не може да се управлява по сегашния начин.

Борисов прие поканата на Радев за среща

„Българите все по-организирано и решително ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, но и с държавите около нас”, коментира Радев.

Президентът не знаел нищо за петицията за обявяване на извънредно положение, която се организира в мрежата. Отрича да е влизал в ролята на подстрекател за протестите.

„Протестите са закономерни и основателни и никой закон не забранява организирането им”, заяви президентът.

Радев отговори и на критиките на премиера Бойко Борисов, че държавният глава разговаря с Корнелия Нинова, но отказва да се срещне с управляващите по данъчните промените за старите автомобили.

Радев е готов да разговаря с Борисов

„Аз съм готов да приема лидера на партия ГЕРБ и да изслуша неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на страните от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на растеж и по качество на живот”, заяви Румен Радев.

В отговор от правителствената пресслужба обявиха, че Бойко Борисов приема поканата на президента за разговор. Премиерът изразявал надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с програмата за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия, за да ги дискутират заедно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.