Материалите за отопление ще трябва да отговарят на строги изисквания

От следващата година твърдите горива ще трябва да отговарят на строги изисквания - например съдържание на сяра и пепел за въглищата и влажност за дървата. Горивата ще трябва да имат специални сертификати. Търговци, които продават горива без необходимите документи, ще бъдат санкционирани с до 50 000 лева.

Всички търговци и вносители на горива ще бъдат вкарани в регистър, който ще се контролира от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Предвиждат се и глоби за нелегални продавачи.

Законът въвежда и сурови санкции за кметове. Те вече ще носят лична отговорност за изпълнение на Програмата за намаляване на замърсителите. Глобата за тях ще е между 1000 и 5000 лв.

Мерки за поевтиняване на горивата след среща на властта и търговците

Депутатите в парламента решиха, че са нужни спешни мерки и по-строги санкции за замърсяване на въздуха. Изисквания ще има в качеството на дървата за огрев и горивата. 

Проверка на NOVА: Какво е качеството на горивото, което зареждаме?

„Представяте ли си да кажем примерно на нашите села дървата за огрев да бъдат ограничени?”, пита Джевджет Чакъров от ДПС.

„Въвеждането на продуктова такса, за опаковки, качество на гориво, допълнително ще утежни джоба на българския гражданин, на който данъците му вдигнахме, та гражданската ли не беше”, каза Иван Иванов от БСП.

Според Александър Сабанов от ОП цената на дървата няма как да скочи.

„40 млн.лв. повече са отделени за подпомагане на енергийно уязвимите хора. И не само за следващата, но и за последващите две години. Не се опитвайте да си играете със страховете на хората”, допълни Ивелина Василева от ГЕРБ.

Докато течаха дебатите в парламента, столичният кмет Йорданка Фандъкова и екипът ѝ отидоха на работа с градски транспорт по повод Деня за по-чист въздух в София. Градоначалникът каза, че предстои да се криминализира горенето на отпадъци на открито. Причината е, че не се събират глобите.

КЗК проверява 6 вериги бензиностанции за цените на горивата

„Около 55 000 домакинства на територията на Столичната община се отопляват с твърдо битово гориво, това е тежък проблем на града. Общината ще може да подкрепи финансово гражданите, които ще искат да подменят битовото си отопление и контролът върху изгарянето на отпадъци”, заяви Фандъкова.

В началото на ноември Европейската комисия даде на България два месеца, за да изпълни изискванията за качеството на въздуха. В петък депутатите направиха първата стъпка с приемането на Закона на първо четене. Той трябва да влезе в сила следващата година.

Репортери: Наталия Герджикова и Лора Инджова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.