Перничани отново блокираха магистрала „Люлин”

За поредна вечер недоволни от цените на горивата и стандарта на живот у нас излязоха на протести в редица градове у нас.

Перничани отново блокираха магистрала „Люлин” на входа на града, посока „Кулата”. Те настояват за намаляване цените на бензина и дизела, по-добри условия на труд и на живот и оставка на правителството.

По време на протеста в Перник в четвъртък вечер е имало стрелба. Студент произвел изстрели във въздуха с газов пистолет, защото се изнервил от блокадата на аутобана.

Валери Симеонов подаде оставка

Във Варна началникът на Регионалното управление по образованието призова директорите на училища да проведат родителски срещи, за да информират родителите за отговорността, която носят, ако децата им участват в протести. Препоръката се появи първо в социалните мрежи и предизвика противоречиви коментари. Сред протестиращите тези дни се забелязваха и младежи, които са видимо малолетни и непълнолетни.

Шефката на Регионалния инспекторат заяви за NOVA, че писмото ѝ до училищните директори е израз на нейната лична грижа към децата на Варна. И припомни, че по закон родителите трябва да придружават децата си след 20.00 ч., ако не са навършили 14 години.

А в петък вечер варненци отново се събраха на демонстрация пред катедралния храм в града.

В Бургас пък едно от лицата на протеста срещу високите цени на горивата – Мартин Пенчев, заяви, че се оттегля и няма да участва в протеста, планиран за неделя. Модераторът на групата „Шофьори Бургас” стана известен като протестърът с руския джип.

ВЪВ ВРЕМЕНА НА ПРОТЕСТИ: Забранена ли е агитацията в интернет?

Към протестите в цялата страна в петък вечер се включи и Кюстендил. Шествието на протестиращите премина по централната алея и продължи по натоварения булевард „Цар Освободител", където се наложи полицията да спира движението. Крайната точка на протеста беше на изхода на Кюстендил, край главния път за „Гюешево”. Наложи се движението и по този път да бъде спряно заради протестиращите. Трасето вече е освободено.

С четвърто авто- и мото шествие майките на деца с увреждания излязоха на протест с настояване за оставката на Валери Симеонов. А днес има и още един повод за недоволство- коментарът на депутата от НФСБ Петър Петров, според когото децата с увреждания трябва да бъдат изпратени в домове.

Още за демонстрациите в страната гледайте във видеото.

Репортери: Тина Ивайлова; Таня Иванова; Цеца Алексова; Десислава Георгиева; Георги Александров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.