130 години празнува и българското висше образование

Софийският университет „Св. Климент Охридски” навършва 130 години от създаването си и отбеляза своя патронен празник. По този случай академичният съвет на най-старото висше училище поднесе цветя на паметника на своя патрон Св. Климент Охридски, а на церемония, която се проведе в Аулата бяха наградени преподаватели и студенти за постигнати успехи, съобщи БГНЕС.

„Такъв е Софийският университет след 130 години развитие. Той е най-старият и най-голям университет в България, предлагащ висококачествено образование и даващ най-високи научни резултати. 130 години празнува и българското висшето образование”, каза по време на откриването на церемонията ректорът на университета проф. Анастас Герджиков.

БИТКА ЗА СТУДЕНТИ: Стотици свободни места в университетите

Той подчерта, че университетът се разполага в 18 сгради, обхваща и 1 факултета, 3 департамента, множество центрове и обслужващи звена, но той е най-голям не заради това, а заради факта, че той предлага обучение в 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски програми. В него получават образованието си 21 000 студенти във всички образователни направления, от които 1200 чуждестранни.

„Софийският университет е университетът с главна буква и защо когато кажем университетът всеки българин знае за кой университет говорим. Ние се гордеем с това”, добави ректорът.

Да учиш на чужд език: Плюсовете и минусите на образованието в чужбина

Той уточни, че кулминацията на празненствата ще бъде на 8.12, която преди да стане празник на студентите е била ден на патрон на висшето училище и това е рождената дата на университета. На 8.12. 1988 г. Народното събрание приема закон за преобразуване на висшият педагогически курс към първата мъжка гимназия във висше училище. Празникът ще бъде отбелязан с концерт в Народния театър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.