Той е населен с шимпанзета, използвани в тестова лаборатория

Остров в Либерия е обитаван от супер агресивни шимпанзета, освободени от американската тестова лаборатория, пише британският таблоид „Сън“, цитиран от БГНЕС.

Маймуните са били заразявани с различни болести, но след като изследванията приключили, били изоставени на либерийския речен остров.

Шимпанзетата обичат да си пийват

Пустинята в джунглата, позната на местните жители като "Острова на маймуните", сега е дом на повече от 60 шимпанзета, които защитават с всички средства своите брегове. 

Много от животните се смятат за "супер агресивни", а живеещите наблизо изпитват ужас само при мисълта да отидат там, за да не бъдат атакувани, пише изданието.

Шимпанзета си направиха стълба, избягаха от зоопарк

Само няколко избрани местни жители, които редовно носят на маймуните необходимата храна, се осмеляват да се докоснат до истинската "Планета на маймуните" и дори тогава гледат да не слизат от лодките си. Шимпанзетата защитавали територията си като замеряли с манго туристите, доближаващи острова. Местните хора обаче се страхуват и предупреждават чуждоземците да стоят далеч.

Върху маймуните са извършвани експерименти в лаборатория за изпробване на вируси (Vilab), създадена от Нюйоркския кръвен център (NYBC) в Либерия през 1974 г.

Те били заразявани с болести като хепатит, за да помогнат за разработването на ваксини.

След повече от 40 години експерименти NYBC приключи проекта си в Либерия след кампания на защитници на животните и шимпанзетата останаха на острова с малко натурална храна или вода.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.