Нападателят все още се издирва

Двама са убитите при стрелбата на коледния базар в Страсбург. Равносметката за жертвите беше на няколко пъти коригирана. По официални данни за момента има 13 ранени, а един човек е в мозъчна смърт. Нападението официално вече се разглежда като териростичен акт. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА НАПАДЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

 

Нападателят - роденият в Страсбург 29-годишен Шериф Шекат, е ранен в престрелка с полицията и е все още на свобода. Избягал от местопрестъплението с такси. Шофьорът на колата е в безопасност и пред полицията е потвърдил, че заподозреният е ранен. В операцията по издирването му участват 670 полицаи и жандармеристи. Затворена е централната част на града, спряно е движението на наземния обществен транспорт. Въпреки засилените мерки за сигурност, училищата в града ще бъдат отворени, като родителите ще преценяват дали да пуснат децата си.

Патрулиращи полицаи се движели по велоалея, когато заподозреният се приближил към тях. Заради тъмнината те го осветили с фенер, а той започнал веднага да стреля. Полицаите отвърнали на огъня и вероятно тогава са го ранили в ръката, съобщава кметът на Страсбург Ролан Рис.

Шериф Шекат е бил въоръжен и с нож и е викал „Аллах е велик”, съобщи главният прокурор на Франция Реми Ейц. Двама братя на заподозрения са задържани от полицията. Единият от тях също фигурира в списъка с потенциално опасни радикализирани лица.

Министерството на вътрешните работи призова жителите на Страсбург да не излизат навън и да следят инструкциите на властите.

Авторът на касапницата в Страсбург избягал с такси

"Между 20.20 и 21.00 ч. е имало на два пъти престрелки между нападателя и силите ни за сигурност. Издирването на стрелеца продължава. Той е печално известен на полицията с престъпление от общ характер, за които вече е бил осъждан и е лежал в затвора. Всички обществени мероприятия ще бъдат отменени, за да могат силите на реда да се мобилизират изцяло за издирването на нападателя. Степента на тревога за атентат във Франция е повишена. Засилват се охраната и проверките по границите, както и по всички коледни пазари. Ще има и повече патрули в цялата страна", каза вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер.

"На този етап не можем да потвърдим, че зад нападението стоят терористични мотиви. Трябва да сме много предпазливи, когато говорим за атентат", заяви пред радио Франс Ентер държавният секретар към министерство на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес.

Заподозреният е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Името му обаче фигурирало в списък с радикализирани лица. Той е имал присъди във Франция и Германия и е лежал в затвора. Стрелецът трябвало да бъде арестуван във вторник сутрин по подозрения за участие в обир с опит за убийство. Полицаите обаче не го открили в дома му, а при обиска в жилището са открити гранати. Задържаните до този момент са четирима, сред тях са бащата и двамата братя на Шекат.

След нападението на коледния базар тревогата за атентат във Франция е повишена до най-високото ниво. Изключително строги мерки за преминаване са въведени на границата между Франция и Германия. И от двете страни на река Рейн силите за сигурност извършват щателни проверки. През цялата нощ са извършвани обиски на много места, където Шериф Шекат може да се укрива. Разследването продължава, като полицията се опитва да установи дали нападателят има съучастници. Не е изключена възможността нападателят вече да е напуснал страната. Появиха се и коментари, че това може да бъде свързано и с движението на "жълтите жилетки", тъй като радикални елементи се възползват от ситуацията на хаос в страната и атакуват.

Към момента няма данни за пострадали при нападението български граждани. Министерството на външните работи препоръчва да сънародниците ни във френския град да избягват посещенията на публични места и да следват стриктно указанията на органите на реда. Разкрита е и гореща линия заради атентата: +33 1 45 51 85 90 и +33 1 45 51 85 90.

Кореспондент: Петя Желева

ВСИЧКО ЗА ТЕРОРА В СТРАСБУРГ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.