Вицепремиерът Красимир Карачанов разказва за случилото се

Самолет, с който пътували вицепремиерът Красимир Каракачанов и други членове на правителството, кацнал аварийно във Виена. Машината изпълнявала полет от Брюксел към София.

Това, което се случи, беше, че се спука предното стъкло на пилотската кабина. Благодарение на професионализма на пилотите на авиокомпания „България Ер”, самолетът беше приземен без паника и инциденти”, разказа Каракачанов в ефира на „Здравей, България”.

След това бил изпратен друг самолет, който да превози пасажерите до крайната им дестинация.

Полетът на „Ембраер”190 започва от летището в Брюксел. Крайната точка е Летище София.  Заради спукано стъкло на пилотската кабина обаче се налага да кацне във Виена. На борда му се оказва и вицепремиерът Каракачанов.

„Искам да благодаря на пилотите, защото те успяха да овладеят положението и над  100 български граждани се прибраха благополучно тази сутрин макар и с 5-6 часа закъснение”, каза той.

Сред пътниците е имало и заместник-министри.

„Компанията реагира много бързо, веднага беше изпратен друг самолет от София, за да не висят пътниците по аерогарите”,  добави министърът на отбраната.

По думите на експертите стъклата са изложени на много силни напрежения.

„При всяко едно излитане, те започват да се свиват, в следствие на понижаване на температурата и се разширяват, когато започне снижение за кацане. Един път причината може да е в следствие умора на материала, а  вторият момент може да е при самото производство на т.нар стъкло. Вътре може да е имало някакви производствени недостатъци”, обясни  Цвятко Луканов.

Цвятко Луканов е дългогодишен пилот, както и бивш директор на Авиоотряд 28. В неговата кариера е имало ситуации, в които е пилотирал самолет със спукано стъкло. Определя реакцията на пилотите като правилна:

„Стъклата на самолетите са дву-, три-пластови. Тоест ако се случи нещо подобно другите един или два пласта да предотвратят по-сериозни последствия. Така че за мен това не е аварийно кацане. Чисто и просто колегите са си свършили перфектно работата”.

От „България еър”, чийто е самолета, отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.