"Цяла Франция е блокирана, въпрос на време е да заловят извършителя", коментира арабистът Владимир Чуков

Атентантът с три жертви и 12 ранени в Страсбург разтърси Европа. Шестима от пострадалите са в критично състояние. Извършителят е избягал и все още се издирва. Френските власти разглеждат случилото се като терористичен акт. 

След стрелбата в Страсбург: Депутати прекараха нощта в сградата на ЕП (ВИДЕО)

"Той се казва Шариф Се. Очевидно става въпрос за второ или трето поколение френски гражданин. Става въпрос за човек, който е маргинализиран. Той се е криминализиран и радикализирал", коментира в "Здравей, България" арабистът проф. Владимир Чуков.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според него Страсбург е на второ място по големина на малцинстватата след Париж. Там има голям процент гета. Извършителят е трябвало да бъде арестуван във вторник сутринта. Той е специалист по банкови обири и рецидивист, добави Чуков. По думите на специалиста извършителят се е радикализирал, докато е лежал в затвора. 

"Това е една верига, която изследваме - къде е криминалното и къде е религиозното. Ако той бъде заловен жив, ще има разпити, наблюдения и анализи. Този случай показва, че френската държава не е в състояние да наложи мерки, които да гарантират сигурността на 100%", заяви проф. Чуков.

АТАКАТА В СТРАСБУРГ: Три жертви, 12 ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

По неговите думи тези, които са охранявали коледния базар, са 500-600 души. Престелката е била между екипи на военни офицери, които следят за охраната на чувствителни обекти във Франция. Стрелбата е била конкретно насочена към офицерите от "Сантинел", а след това е преминала към посетителите на базара. По думите на Чуков това е класически атентант. Според него е въпрос на време да заловят извършителя, тъй като цяла Франция е блокирана. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.