Карлос Гон е арестуван в Япония по обвинения за финансово неправомерно поведение

Бордът на френския автомобилен производител „Рено“ съобщи, че ще задържи Карлос Гон като главен изпълнителен директор, след като вътрешен преглед на платежния пакет установи, че е действал в съответствие с френските закони, съобщи БГНЕС.

Гон е арестуван в Япония от 19 ноември насам по обвинения за финансово неправомерно поведение и укриване на данъци върху възнаграждението му като ръководител на партньора на „Рено“ „Нисан“, който тогава го уволни като директор.

Карлос Гон ще прекара Коледа в ареста

Той също така бе освободен от длъжност като директор на „Мицубиши“, друг партньор в съюза „Рено“-„Нисан“. „Рено“ започна разследване на своя платежен пакет и определи заместник-главен изпълнителен директор, за да гарантира ежедневното управление.

Консорциумът „Рено-Нисан-Мицубиши” може да се разпадне

64-годишният френско-ливанско-бразилски изпълнителен директор официално беше обвинен в понеделник за недостиг в деклариране на доходите му от около 5 милиарда йени (44 милиона долара) между 2010 и 2015 г.

Също в понеделник японските прокурори му повдигнаха ново обвинение за отделни твърдения за недостатъчно деклариране на доходи през последните три години. „Рено“ заяви, че "на този етап няма информация относно защитата на Карлос Гон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.