Край на приема "по втория начин" в елитните гимназии

Край на приема "по втория начин" в елитните гимназии. От образователното министерство затягат контрола при  преместването на ученици, след началото на учебната година. Новите правила идват, след като родители от няколко училища сигнализираха, че се ползват „вратички” за прием извън класирането.

За паралелен прием в една от най-престижните гимназии у нас - СМГ, ни разказа потърпевша майка, пожелала да остане скрита. Детето й остава малко под чертата на класираните тази година петокласници. От родители на приети ученици жената разбира, че след първия учебен ден паралелките с по 26 ученици са набъбнали до над 30. Директорът на СМГ не отрече да има надпланов прием на ученици.

Новите деца обаче не били класирани по бал, а по здравословни, социални и най-вече - образователни причини.

МОН наложи наказания заради гафа с класирането на седмокласниците

„Образователните са деца с много високи резултати, които не са били част от българската образователна система, учили са в чужбина и просто имат такива постижения, че трябва да продължат в математическо училище”, каза директорът Антоан Тонев.

В злоупотреби беше обвинена и пловдивската математическа гимназия. Над 50 родители на петокласници изпратиха жалба до просветното министерство. Причината - вратичка в закона, позволяваща да бъдат записвани ученици, които не са издържали изпитите. Според сега действащата наредба директорите имат право на това. А разрешението се дава от началника на регионалното управление. 

Близо 200 професионални паралелки се закриват въпреки липсата на кадри

„Никой не може да спре преместването на учениците. Има деца, които нямат вина, че се е наложило семейството да се премести или това, че са имали здравословен проблем, защото в крайна сметка един изпит, който се провежда в определен ден и час касае съдбата за 5 години напред”, каза началникът на регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

От министерството обаче подготвят нови и по-прецизни правила за случаите, в които преместването ще бъде разрешение.  Една от идеите - обществена комисия с участието на родители да разглежда всяка отделна молба за смяна на училището. 

Според директори обаче това ще затрудни и забави процеса по преместване за много деца, които наистина заслужават по-добро училище.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.